Ocak 2025'te yapılacak asgari ücret zammı için ilk sinyaller %40 oranında bir artışı işaret ediyor. Temmuz ayında ara zam yapılmaması, Ocak ayında daha büyük bir zam beklentisini doğurdu. Hükümetin, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminleri doğrultusunda bu oranı değerlendirdiği ifade ediliyor. Yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri, çalışanlar arasında zam beklentisini yükseltiyor. Ocak ayında açıklanacak zam oranı, milyonlarca çalışanın hayatında önemli bir fark yaratacak.

Asgari ücret zammı için kulisler şimdiden hareketlenmeye başladı. Temmuz ayında ara zam yapılmayan milyonlarca çalışan, Ocak 2025'teki artış oranını merak ediyor.

Bu konuda bazı endişeler var fakat hükümetten henüz net bir yanıt gelmedi. Çalışanlar, Ocak 2025’teki zammın ne kadar olacağını ve maaşların ne kadarlık bir artış olacağını sorgularken, kulisler de zam haberleri ile hareketlendi.

EYLÜL AYINDA ARTTI

Ocak 2024’te 17.002 TL olarak belirlenen asgari ücretin ardından geçen 8 aylık süre, yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri nedeniyle maaşların erimesine neden oldu.

Eylül ayının gelmesiyle birlikte, birçok çalışan çocuklarının okul masrafları gibi ek yüklerle karşı karşıya kalıyor. Büyükşehirlerdeki yaşam maliyetlerinin her geçen gün arttığı göz önüne alındığında, gözler Ocak 2025’te yapılacak zam oranına çevrilmiş durumda.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ DETAYLARI

Yeni yıl için asgari ücret zammı hakkında yapılan konuşmalar, kamuoyunda yavaş yavaş yayılmaya başladı. İlk tahminler, zam oranlarının beklentilerin altında kalabileceğini gösteriyor. Hükümetin, yüzde 15-20 arasında bir artış seçeneği üzerinde düşündüğü iddia edilmişti, ancak bu oran çalışanlar arasında moral bozukluğuna yol açtı.

Son kulis bilgilerine göre, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 38’in üzerinde bir zam oranının masada olduğu belirtiliyor. Bu oran, daha gerçekçi bir artış beklentisi yaratıyor.

YÜZDE 40 ZAMMI MI OLACAK?

Uzmanlar, Temmuz ayında ara zam yapılmamasına dikkat çekerek, Ocak 2025 itibariyle asgari ücret zammının yüzde 40 civarında olabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, 2025’te yine ara zam yapılmayacağı ve belirlenen asgari ücretin bir yıl boyunca geçerli olacağı öngörülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ