Temmuz 2023'te net asgari ücret 11.402 TL, brüt asgari ücret ise 13.414 TL olarak belirlenmişti. Ocak zammı ile yeni asgari ücret rakamı bir kez daha belirlenecek. 'Asgari ücret 2024 ne kadar, kaç TL olacak?' sorusu günden güne daha fazla merak edilirken, bu sürecin ilk adımı bugünden itibaren atılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının Aralık ayı başında başlayacağını duyurmuştu. Bu yıl, her yıl olduğu gibi işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik temsilcilerinden oluşan komisyonda bir değişiklik yaşanacak ve asgari ücret zammı için uzlaşma yoluyla belirlenecek.

4410110.jpg

Geçtiğimiz haftalarda TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerine ilişkin değişiklik mesajı verdi. Atalay, "Kasım'ın 20'sinden sonra komisyonu kurarız" diyerek, belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurulmamış bir komisyon olacağını söyledi. Komisyonda 2 kadın, 2 erkek üyenin yer alacağını ifade eden Atalay, kararların bu üyeler tarafından alınacağını ve sendikacıların da bu kararlara uymak durumunda kalacaklarını belirtti.

Milyonları ilgilendiren karar! Resmen açıklandı... Artık yasal değil -  İhlas Haber Ajansı

2024 Ocak ayında ne kadar olacak?

Uzmanlar, yeni dönemdeki asgari ücretin belirlenmesi için son 6 aylık enflasyon verilerinin dikkate alınacağını öne sürüyor. Buna göre, asgari ücretin yeni dönemde 15-17 bin TL bandında olabileceği konuşuluyor. Hedef enflasyona göre ayarlanacak zamların konuşulduğu açıklamalar, Bakan Şimşek'in sözlerini hatırlatıyor. Ancak uzmanlar, bu zamlarda hangi enflasyonun baz alınacağını sorguluyor. Şu anda yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu bir ortamda, hedef enflasyonun yüzde 36 olduğu göz önüne alınırsa, bir sonraki yılın asgari ücretinin yüzde 36'lık bir zamla belirlenmesi bekleniyor. Bu durum, enflasyon verisinin maaştaki kaybı telafi etmek amaçlı kullanılmasını öngörse de, yüzde 36'lık zamın taraflar arasında memnuniyetsizlik yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Geniş para arzı M3 yüzde 62,4 büyüdü İhlas Haber Ajansı

Yılmaz, vergi desteğinin bu yıl da artarak devam edeceğini belirterek, yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi için TÜRK-İŞ'in Ekim ayı açlık sınırını 13.636 lira, yoksulluk sınırını ise 44.500 lira civarında açıkladığını ifade etti. Geçmiş dönemlere bakıldığında asgari ücretin genellikle açlık sınırının bir miktar altında veya üstünde açıklandığını belirten Yılmaz, Kasım ve Aralık ayı verilerinin de açıklanmasının ardından bu durumun komisyon masasında belirleyici bir etken olacağını söyledi.

Bu haber milyonları ilgilendiriyor! ATM'den para çekenler dikkat - İhlas  Haber Ajansı

Ocak 2024'te belirlenecek asgari ücret için yapılan hesaplamalara göre, enflasyonun yüzde 62 olarak açıklanması durumunda 6 aylık enflasyonun yüzde 35,26 olacağını belirten Emin Yılmaz, bu senaryoya göre net asgari ücretin 15.422 liraya, brüt asgari ücretin ise 18.145 liraya yükselebileceğini ifade etti. Enflasyonun yüzde 65 olarak açıklanması durumunda 6 aylık verinin yüzde 37,77 olacağını ve net asgari ücretin 15.708 TL'ye, brüt asgari ücretin ise 18.481 liraya çıkabileceğini söyledi. Yılmaz, yüzde 68'lik yıl sonu tahminine göre 6 aylık verinin yüzde 40.26 olacağını ve net asgari ücretin 15.992 TL'ye, brüt asgari ücretin ise 18.815 liraya çıkacağını belirtti.

Borç yapılandırma başvurusu ile ilk taksit ödeme süresi uzatıldı İhlas  Haber Ajansı

SGK uzmanı Emin Yılmaz, açıklamalarında refah payı eklentisi olmayan rakamlara değinerek, yüzde 10'luk refah payının eklenmesi durumunda yüzde 50'lik zamda net asgari ücretin 17.103 liraya ulaşabileceğini belirtti. Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan yüzde 40-50 arasında bir rakamın çıkmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, Temmuz 2024 döneminde asgari ücrete yeni bir zam yapılmamasının düşünülmediğini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürme amacıyla koordineli politikalar uyguladığını aktardı. Emin Yılmaz, maaşlara yapılan yüzde 10'luk zamın enflasyona 1,5 puan yük bindirdiğini belirtirken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği üyelerin katılımıyla yapılacak toplantılarda yeni asgari ücretin netleşeceğini açıkladı. Asgari ücretin işverene maliyetinin bir işçi için aylık brüt 13.414 lira 50 kuruş olduğunu, bunun işveren işsizlik sigorta primi ve sosyal güvenlik primiyle birlikte toplam maliyetin 15.762 lira 4 kuruş olduğunu ifade etti.

Kaynak: haber merkezi