Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımıyla kaybedilen milyarlarca liralık vergi gelirini engellemek için yeni bir sistemi devreye alıyor. Bu yeni sistemin kısa adı "UTTS" olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi olduğu, 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğle duyuruldu. GİB'in yayınladığı "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği"ne göre, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerden, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Darphane tarafından belirlenen niteliklere sahip ve Darphane veya yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuma Cihazı (TTO) temin etmeleri ve bu cihazları 31 Aralık 2024 tarihine kadar takmaları zorunlu hale geldi. Ayrıca, kiralanan veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) yani akıllı etiket takılması gerekliliği getirildi.

benzin-11

Yeni sistemin, vergi mükellefi olan kişilere ve kuruluşlara zorunlu, tüketicilere ise gönüllü olma seçeneği sunmasıyla birlikte tahmini olarak 15 milyar lira değerindeki vergi kaçağı önleneceği öngörülüyor. Bu yeni sistem, tüketiciler için sektördeki rekabetin artmasına katkı sağlayarak çeşitli kampanyalar ve avantajlardan yararlanma fırsatı sunacak.

Akaryakıt sektöründe rekabetin eşit koşullarda gerçekleşmesi ve kayıt dışı ekonomiyle etkili bir mücadele yürütülmesi amacıyla bir dizi düzenleme ve çalışma hayata geçirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, en son yapılan düzenlemelerle Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar ve bayi denetim sistemleri gibi önlemlerle, rafineriden yakıt dolumuna kadar olan tüm işlemleri otomatik hale getirerek denetime tabi tutmuştu. Ancak, araç plakalarının akaryakıt istasyonlarında manuel olarak sisteme kaydedilmesi nedeniyle usulsüz fatura kullanımı engellenemiyordu.

benzin-7

Araç plaka bilgisi otomatik olarak işlenecek

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe yaşanan usulsüz fatura kullanımını sonlandırmak ve suistimalleri ortadan kaldırmak için UTTS ile ilgili tebliği yayınladı. Böylece, akaryakıt sektöründe tüm süreçlerin insan müdahalesi olmaksızın yürütüleceği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni devreye giriyor.

Gelişen teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanan UTTS, otomatik plaka sistemini getiriyor. UTTS, akaryakıt istasyonundan yakıt almaya gelen aracın plaka bilgisini otomatik olarak tanıyacak, fiş ve fatura da sistemin tanıdığı bu plaka bilgisi yer alacak. Yeni sistem ile öncelikle araç plakalarının manuel olarak sisteme işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak. ‘Taşıt Tanıma Birimi’ adı verilen elektronik etiket teknolojisi ile araçları tanıyacak olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt giderlerine esas olan fişlerdeki araç plaka bilgilerini otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek. Sisteme insan müdahalesinin ortadan kaldırılması ve usulsüz faturanın son bulmasıyla 15 milyar liraya ulaştığı tahmin edilen vergi kaybının önüne geçilecek. Dolayısıyla kayıt dışı ekonomiye önemli bir darbe vurulacak.

benzin-WtXy_cover

Elektronik etiketle anında izlenebilecek

Yayınlanan tebliğ de UTTS’nin kurulması ve işletilmesi esasları, UTTS kapsamında pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı takılması zorunluluğu ve uygulama esasları, UTTS kapsamında yakıt alan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu ve uygulama esasları, Darphane tarafından UTTS kapsamında kurulacak sistem ile yetkili firma işlemleri, UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni belirlendi.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin altyapısı; araç deposu dolum ağzına takılacak plaka ve şirket bilgilerini dijital olarak saklayan Taşıt Tanıma Birimi (elektronik etiket), istasyonlardaki pompa tabanca ünitesine takılacak Taşıt Tanıma Okuyucusu (elektronik etiket okuyucusu), istasyon işlemci ünitesi ve istasyon işlemci ünitesine takılacak sistem şifreleme anahtarını sağlayan milli SAM Kart’tan oluşuyor.

SAM Kartlar’ın tüm akaryakıt istasyonlarına monte edileceği Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde, güvenli elektronik etiketlerin ilgili araçlara takılma işlemi yetkilendirilmiş kurumlar tarafından gerçekleştirilecek. Sadece bir kez programlama özelliğine sahip olan söz konusu etiketler, araçtan söküldüğünde kendini imha ederek tekrar kullanıma izin vermeyecek.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne entegre bir araç akaryakıt aldığında, pompa ağzındaki Taşıt Tanıma Okuyucusu, güvenli elektronik etiket üzerinden aracın plaka bilgisini otomatik olarak algılayacak. Araç bilgileri, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a ve ilgili dağıtım şirketine Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi yazılımı üzerinden iletilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Platformu, vergi mükelleflerine ait araçların aldıkları akaryakıtın bilgilerini anlık olarak toplayarak, ilgili plaka bilgilerinin hem dağıtım şirketlerine hem de Gelir İdaresi Başkanlığı’nda bulunan veri tabanına iletilmesini sağlayacak.

Ulusal veri güvenliği için yerli ürünler kullanılacak

Ulusal veri güvenliği ve piyasada tekelleşme olmaması adına yerli ürünlerin kullanılacağı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin kurulum aşamasından Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Taşıt Tanıma Okuyucusu ve Taşıt Tanıma Birimlerinin montaj işlemleri; yetkilendirilmiş akaryakıt dağıtım şirketleri, otomotiv satıcıları, taşıt tanıma entegratörü şirketleri ve muayene istasyonları tarafından gerçekleştirecek.

31 Aralık 2024 tarihinden sonra zorunlu olarak uygulamaya geçecek UTTS’ye aykırı hareket eden ya da belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen akaryakıt işletmeleri ve vergi mükellefleri hakkında 213 sayılı Vergi Kanunu’nun ceza hükümleri uygulanacak.

BENZİN-9

Bireysel araç kullanıcıları için yasal zorunluluk bulunmuyor

Vergi mükellefi olan araç sahiplerinin yasal zorunluluk çerçevesinde tabi olacağı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde, bireysel araç kullanıcılarının katılımı zorunlu olmayacak. Ancak, bireysel araç kullanıcıları sisteme dahil olarak, akaryakıt şirketlerinin Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne üye araçlara sunduğu kampanya ve avantajlardan yararlanma şansına sahip olabilecekler.

Mevcut Taşıt Tanıma Sistemleri UTTS çatısı altında devam edecek
Vergi mükelleflerine ait 8 milyon ticari aracın yollarda olduğu Türkiye’de, söz konusu araçların 3 milyonunda özel şirketler tarafından işletilen Taşıt Tanıma Sistemi bulunuyor. Taşıt Tanıma Sistemi bulunan akaryakıt şirketleri, yetkilendirilmiş şirketler aracılığı ile mevcut sistemlerini güncelleyerek UTTS’ye entegre olacaklar. Taşıt Tanıma Sistemi olmayan akaryakıt istasyonları ise, tebliğ takvimine uygun olarak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin altyapısını istasyonlarında kurarak sisteme dahil olacaklar.

Halihazırda Taşıt Tanıma Sistemi için hizmet sağlayan ekipman tedarikçileri ve otomasyon sistemlerini işleten kurumlar, akaryakıt dağıtım şirketlerine entegratör ve çözüm ortağı olarak hizmet vermeye devam edecekleri için yeni sistemde herhangi bir mağduriyet yaşamayacaklar.

Kaynak: iha