Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, çocukların sanal ortamlardan zarar görmesini önlemenin yollarını Gazete Yazıyor’a anlattı.

İsa Altun, çocukların interneti kullanırken karşılaşabilecekleri tehlikeleri vurgulayarak, "Çocukları internet ortamında her dakika izleyebilmemiz mümkün değil. İster arkadaşlarıyla çevrimiçi oyunlar oynasın, ister sosyal medyadaki sohbetlere katılsın, çocuklar her gün yabancılarla iletişim kurar. Bu yabancılar siber zorba veya kimlik avı dolandırıcısı olabilir. Çocukları kişisel bilgilerini vermeleri için kandırır; avatarların arkasına saklanırlar. Adları veya adresleri gibi bilgileri paylaşmadan veya çevrimiçi tanıştıkları biriyle konuşmadan önce çocuklarınıza sizinle konuşmalarını söyleyin. Onları üzen veya korkutan bir şey gördüklerinde hemen size söylemeliler. Çocuklarınızın, iletişim kurduğu kişilerin söyledikleri kişiler olamayabileceğini bilmeleri gerekir. Birisi yaşıtları gibi görünse, ses çıkarsa veya davransa bile bu kişilerin kendilerini kandırabileceğini belirtmeniz doğru olacaktır." dedi.

TEKNOLOJİYİ ÖĞRENİN

"Teknolojiyi kesinlikle öğrenmelisiniz” diyen İsa Altun, “Çocuğunuzu dikkatlice gözlemlemeniz gerekiyor. Teknolojiyi tamamen yasaklamak mümkün olmasa da mutlaka sınırlar koymalı ve denetlemelisiniz. Çocuğunuzun online aktivitelerini takip edebilmeniz için teknolojiye hakim olmalısınız. Eğer çocuğunuz belirli bir oyunu çok seviyorsa, onunla birlikte oynayarak etkileşimde bulunun. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklara tablet veya akıllı telefon vermemeniz gerektiğini unutmayın. İnternet üzerinde para harcamasına ve özellikle uyuşturucu madde tuzağına düşme riskine karşı dikkatli olun. Çocuğunuzun mesajlarını ve bireysel hesaplarını kontrol etmek son derece önemlidir. Okulda çocuğunuzun arkadaş çevresini yakından tanıyın, yalnız olup olmadığını kontrol edin ve yaşadıklarını sizinle paylaşmasını teşvik edin" şeklinde konuştu.

SİBER ZORBALARA KARŞI BİLİNÇLİ OLUN

Çocukların siber zorbalara karşı nasıl önlem alabileceğini de açıklayan İsa Altun,  “Oyun sitelerinde ve sosyal medyada, bazı insanlar başkalarıyla alay etmek, onlara zarar vermek için oturum açar. Bu oyuncular siber zorba olarak bilinir. Birinin davranışları çocuğunuzu rahatsız ediyorsa, çocuğunuzun bu durumu size söylemesi gerektiğini ona açıklayın. Söylerse bunu belgeleyerek destek ekibine bildirebilirsiniz ve böylece kişi engellenmiş olur" diye ekledi.

HER LİNKE TIKLAMAYIN

Ayrıca, siber suçluların çocukları hedef alabileceği bir başka noktanın da güvensiz bağlantılar olduğunu hatırlatan Altun, " Siber suçlular, çocukların müzik ve oyunlar aradığını, bağlantılara ve e-posta eklerine güvenme olasılığının daha yüksek olduğunu biliyorlar. Çocuğunuz bu bağlantılardan birine tıklarsa, yalnızca bilgisayarının değil tüm ağınızın güvenliğini tehlikeye atma potansiyeline sahip bir virüs indirebilir. Güvenli olmayan bağlantıları engelleyen ve her indirmeyi kötü amaçlı yazılım belirtilerine karşı kontrol eden iyi bir internet güvenlik paketi edinerek koruma sağlayabilirsiniz. Ancak ebeveyn kontrolünün yerini hiçbir şey tutamaz. Onlara otomatik olarak ‘evet’ düğmelerine basmamalarını söyleyebilirsiniz" şeklinde uyarılarda bulundu.

Kaynak: ÖZEL HABER- SENAY GÜNCAVAR