Agah, son dönemde tercih edilen isimler arasında yer alıyor. Ancak anne ve babalar çocuklarına verecekleri Agah ismiyle alakalı araştırma yapmaya devam ediyor. Agah ismi anlamı nedir?, Agah kelimesi ne anlama gelmektedir?, Agah isminin kökeni nedir?, Agah kelimesinin TDK sözlük karşılığı nedir? gibi soruların cevapları da araştırılan konular arasında bulunuyor. Agah ismiyle alakalı merak edilen bilgilerin cevapları içeriğimizde yer alıyor. Agah isminin özellikleri de haberimizin detayında bulunmaktadır. İşte Agah nedir, özellikleri nelerdir? sorularının cevapları...

AGAH NEDİR?

Agah kelimesinin isim anlamına geçmeden önce Türk Dil Kurumu'nda nasıl yer aldığını inceleyelim. Türk Dil Kurumu'nun sitesine girip, Agah yazdığımızda TDK'da karşımıza agâh çıkmaktadır. Farsça kökenli olduğu belirtilen kelimenin anlamı ise ''bilgili ve haberli'' şeklinde verilmiştir. Farsça kökenli olduğu bilinen Agah nedir? sorusunun cevabı olarak; ''bilgi'' cevabı verilirken, TDK'da ''agâh olmak'' deyimi de kullanılır. Bunun da tanımı, ''haberli olmak, haberdar olmak'' şeklinde yapılır. 

AGAH İSMİNİN ANLAMI NEDİR?

Agah isminin anlamı da ''bilgili'', ''haberli'', ''uyanık'', ''Vakıf olmuş ve malumatlı'' ve ''devlet adamı'' şeklindedir. Erkek çocuklarına verilen Agah isminin kökeni Farça'dır. Kur'an-ı Kerim'de geçmeyen Agah isminin erkek çocuklarına verilmesinde dinen bir sakınca bulunmuyor. Bu yüzden gönül rahatlığıyla yeni doğacak olan çocuklarınıza Agah ismini verebilirsiniz. ''bilgili'' gibi iyi bir anlama gelen Agah ismi son dönemde en çok tercih edilen isimler arasında yer almaktadır. Ancak ebeveynler,Agah ismi ile alakalı merak ettiklerini aramaya devam etmektedir. Genel olarak tek bir isim şeklinde kullanılan Agah isminin çok eski bir tarihe dayandığı tahmin edilmektedir.

AGAH ADININ KÖKENİ VE ÖZELLİKLERİ

Agah isminin kelime anlamını, isim anlamına kısaca değindik. Tarihte Farsça kökene sahip kelimelerden biri olan Agah isminin bazı özellikleri bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Agah adındaki kişiler, her konuda aktif olmayı seçerler. Her konuda bilgi sahibi olmak isterler. Sürekli araştırır ve yeni bir şeyler öğrenmeye çalışırlar. Entelektüel bir kişiliğe sahiptirler. Yeni bilgiler öğrenmek onları mutlu eder. Öğrendiklerini kullanmayı, sorunları çözerken kullanmaya bayılırlar. Gelecek hakkında tahmin yürütürler. Bunun nedeni çok okumaları, araştırmalarıdır. Kendilerini bazen medyum gibi hissedebilirler. Parasal konularda da iyi yatırımlar yaparlar. Maddi problemleri olmaz. Kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapıya sahiptirler. Sistemi, düzeni severler. 
 

Editör: Orhan Duman