İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 2 bine yakını çocuk 5 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de 248 kişinin daha hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtildi.Buna göre, 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 15'inci gününde Gazze'deki toplam can kaybı büyük boyutlara yükseldi.

7 HASTANE 25 SAĞLIK MERKEZİ DEVRE DIŞI

Bakanlık, hava saldırıları ve yakıtın tükenmesinden dolayı Gazze Şeridi'nde 7 hastane ve 25 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığını aktardı.Hastanelerde doluluk oranı yüzde 150'yi aşarken, gelen yaralı ve hastalara hizmet verebilmek için çok sayıda çadır kurulmak zorunda kalındığı vurgulandı.

İsrail güçlerinin, son olarak, El-Ehli Baptist Hastanesinde yaptığı gibi Kudüs Hastanesine de saldırı tehdidinde bulunduğunu hatırlatan Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin, buna karşı koymakta aciz kalan dünyanın gözü önünde ölüme olan açgözlülüğünü ortaya koyduğunu kaydetti.

Açıklamada ayrıca, "Sürekli tekrar eden tehditlere rağmen bizler, son anımıza kadar hastalarımızın ve yaralılarımızın yanında kalacağımızı ve çalışma alanlarımızı terk etmeyeceğimiz konusunda kararlı olduğumuzu vurguluyoruz." ifadeleri kullanıldı.Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları nedeniyle sağlık sisteminin çökme dercesine geldiğini belirtti.

Refah Sınır Kapısı'ndan giren insani ve tıbbi yardımlara işaret eden Kudra, "Yakıt neredeyse tükenmek üzere. Gazze Şeridi'ndeki hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlike oluşturacağı konusunda uyarıyoruz." ifadelerini kullandı.

ÖLEN BM ÇALIŞANI 17 KİŞİYE ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden çalışanlarının sayısının 17'ye yükseldiğini duyurdu.BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) resmi sitesinden yapılan açıklamada, "7 Ekim'den bugüne kadar, 17 UNRWA çalışanı bu vahşi savaşta öldürülmüştür." ifadeleri yer aldı.Açıklamada, gerçek rakamların daha yüksek olmasının muhtemel olduğuna dikkati çekildi.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE’YE YAKIT GİRMEYECEK

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere güney bölgesine yönelmeleri çağrısını yineleyerek, "Gazze Şeridi'ndeki insani durumun kontrol altında olduğunu" iddia etti.Gazze'nin güneyine insani yardımların gireceğine işaret eden Adraee, "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ordu Sözcüsü, "siyasi düzeydeki direktifler doğrultusunda" Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'nin güneyine gıda, ilaç ve su nakliyatının yapıldığını kaydederken, bölgenin yakıt ihtiyacının ise karşılanmayacağını savundu. Adraee, "Gazze Şeridi'ne yakıt girmeyecek." ifadelerini kullandı.

İSRAİL 20 HASTANENİN BOŞALTILMASI İSTEĞİNİ TEKRARLADI

İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı ifade edildi.Hastanelerden 4’ünün bu uyarıyı reddederek boşaltmama kararı aldığı, geri kalanların ise boşaltma aşamasında olduğu aktarıldı.

GAZZE’DE 12 BİN 845 KONUT YIKILDI

Gazze'deki konut birimlerinin yüzde 30'unun yıkıldığı ya da yaşanmaz hale geldiği bildirilen raporda, 18 Ekim itibarıyla 12 bin 845 konutun yıkıldığı, 9 bin 55 konutun oturulamaz hale geldiği ve 121 bin konutun hafif ve orta derecede hasar gördüğü bilgisi paylaşıldı.Raporda, İsrail makamlarına dayandırılarak büyük çoğunluğu 7 Ekim'de olmak üzere, İsrail'de yaklaşık 1400 İsrailli ve yabancı uyruklu kişinin öldüğü ifade edildi.

İsrail'in tahminlerine göre aralarında İsraillilerin ve yabancı uyrukluların da bulunduğu en az 201 kişinin Gazze'de esir tutulduğu, 2 rehinenin serbest bırakıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA