Sosyal medyada son dönemde kullanıcılar Abdullah Çatlı kimdir, nereli, mesleği? Abdullah Çatlı evli miydi ve Abdullah Çatlı biyografisi gibi konulara yanıtlar arıyor. Bu haberimizde Abdullah Çatlı hayatına dair bilgileri sizler için derledik.
Abdullah Çatlı Kimdir?
Abdullah Çatlı, 1 Haziran 1956 tarihinde Nevşehir’de doğmuştur. Annesinin adı Remziye, babasının adı Ahmet’dir. Zeki Çatlı adında kardeşi vardır.
1977 yılında Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı oldu. 25 Mayıs 1978 tarihinde Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcılığı'na seçildi. O sırada Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu idi.
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert'in 11 Temmuz 1978 tarihinde öldürülmesinin faili olarak 23 Ağustos 1978'de Sakarya ilinde yakalandı ve gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakıldı. Ankara polisi tarafından tekrar gözaltına alınan Çatlı, tekrar serbest bırakıldı. Ayrıca 9 Ekim 1978 tarihinde Ankara Bahçelievler’de 7 TİP'linin öldürülmesi olayının planlayıcısı ve baş sorumlusu olduğu iddia edildi. Bu olayın sorumlusu olarak 4 yıl, 4 ay sonra 1982 yılında tutuklanma kararı çıktı. Çatlı, daha sonra İstanbul'a yerleşerek Hasan Kurtoğlu sahte kimliğiyle yaşadı ve birçok eyleme karıştı.
Abdullah Çatlı, 1980 yılında 12 Eylül Darbesi'nden sonraki aylarda Nevşehir Emniyet Müdürlüğü'nden sağladığı sahte pasaportla yurtdışına çıktı. Bulgaristan, Viyana ve İsviçre'de kaldı. 22 Şubat 1982'de, İsviçre'de Mehmet Saral adına düzenlenmiş pasaport ile yakalandı, ancak serbest bırakıldı. 13 Mayıs 1981'de Mehmet Ali Ağca tarafından gerçekleştirilen Papa II. Jean Paul suikastının düzenleyicileri arasında yer aldığı öne sürüldü.
9 Eylül 1982’de İtalyan kökenli kontra lideri Stafane Deele Chiaie ile birlikte Amerika’da yapılan Dünya Anti Komünistler Birliği toplantısına katıldı iddia edildi.
22 Ekim 1984'de Paris'te yakalandığında üzerinde Hasan Kurtoğlu adına düzenlenmiş bir pasaport ve 450 gram eroin çıktı. Abdullah Çatlı, Fransa'da 4.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu dönemde Türkiye'nin iade talebi, idamla yargılandığı gerekçesiyle Fransa tarafından reddedildi. 16 Eylül 1985'de Papa Suikasti davasında tanık olarak konuştu. Oral Çelik'in suikast ile ilgisi olmadığını, Mehmet Ali Ağca'nın Bulgar ajanı olabileceğini iddia etti. Çatlı, kısa bir süre sonra Fransa tarafından Uyuşturucu bulundurmak suçuyla 7 yıl ceza aldığı İsviçre'ye iade edildi. 21 Mart 1990'da Bostadel Cezaevi'nden kaçtı.
1993 yılında Türkiye'ye geldi, üzerinde taşıdığı Şahin Ekli adına düzenlenmiş pasaport ile Yeşilköy havaalanında gözaltına alındı ve aynı tarihte serbest bırakıldı. Yeşilköy havaalanında alınan parmak izleri yıllar sonra Ömer Lütfü Topal’ı öldüren otomatik silahlardan birinin şarjöründe de bulundu. Çatlı’nın 26 Nisan 1996’da Ömer Lütfü Topal ile aynı uçakta Kıbrıs’a gittiği ve aynı otelde kaldıktan sonra 1 Mayıs 1996’da geri döndüğü de kayıtlardan ortaya çıktı.
3 Ekim 1994 tarihinde İstanbul'da yabancı plakalı kaçak durumdaki araç ile yakalandı ve Mehmet Özbey kimliğiyle çıkarıldığı savcılık tarafından kayden işlem yapılarak serbest bırakıldı. Abdullah Çatlı'nın Mehmet Özbay sahte kimliğiyle Baysa İnşaat, GSC Tekstil Ürünleri, Limon Lokantacılık, Japet Et Mamülleri, Sultan Tekstil ve Gülden Tekstil adlarında altı şirkette ortaklığı olduğu ortaya çıktı.
Çatlı; Mehmet Özbay, Mehmet Özbey, Abdullah Çatalı, Abdullah Çaltı, Mehmet Saral, Hasan Dağarslan, Hasan Kurtoğlu ve Şahin Ekli sahte isimlerini kullanıyordu.
Abdullah Çatlı, 1974 yılında Meral Aydoğan ile evlendi. Gökçen Çatlı ve Selcen Çatlı adlarında iki çocuğu vardır.
Susurluk Kazası
Abdullah Çatlı, 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk yakınlarında olan bir trafik kazasında ölmüştür. DYP Milletvekili Sedat Bucak, polis şefi Hüseyin Kocadağ ve sevgilisi Gonca Us'un da içinde bulunduğu bir arabada öldü. Kazada sadece Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtuldu.
5 Kasım 1996'da Nevşehir'de yapılan cenaze törenine, 4500 kişilik bir topluluk katıldı. Türk bayrağına sarılı tabutu Necdet Ersan Mezarlığına defnedildi.
kaynak: biyografi.info