2024’te yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım başlarken ABD’de siyaset hızla ısınıyor. 
Salı günü New York yargıcı, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın emlak imparatorluğunu kurarken yaklaşık on yıl boyunca dolandırıcılık suçu işlediğine hükmetti.
Yargıç Arthur Engoron, eski başkanın ve şirketinin, varlıklarına aşırı değer vererek ve anlaşmalar yapmak ve finansmanı güvence altına almak için kullanılan evraklarda net değerini abartarak bankaları, sigortacıları ve iş yaptığı diğer kişi ve kuruluşları aldattığını tespit etti.
Engoron, Trump’ın ve şirketlerinin yıllık mali tablolarında servetleri hakkında defalarca yalan söyleyerek avantajlı kredi koşullarından ve düşük sigorta primlerinden yararlandıklarını söyledi.


Newyork’lu yargıç, Trump’ın bazı işletmelerinin ruhsatlarının iptal edilmesini emretti. Engoron, esas kararını vermeden önce 2 Ekim’de bir duruşma daha yapacak. 


ÇOCUKLARI DA SUÇA ORTAK İDDİASI
New York Başsavcısı Letitia James, davada Trump'ın, üç çocuğunun ve şirketlerinin bankalara ve sigortacılara "aşırı şişirilmiş" rakamlar sunduğunu iddia etti. Savcı, Trump’a 250 milyon ABD Doları tutarında para cezası verilmesini ve eski ABD başkanının New York eyaletinde iş yapmasının yasaklanmasını istiyor.
Geçen yılın eylül ayında eyalet başsavcısı, eski başkanı çeşitli şirketlere sunduğu yıllık mali tablolarda net servetini 2,23 milyar dolara kadar şişirmekle suçlamıştı.
2024’ün ilk aylarında partiler içinde gerçekleşecek adaylık yarışlarında Cumhuriyetçilerin adayı olarak adı öne çıkan Trump, uzun süredir yanlış bir şey yapmadığı konusunda ısrar ediyordu. Trump’ın avukatları New York yargıcından duruşma öncesinde davayı reddetmesini istemişti.

Editör: Elif Kızılçay