ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, Elon Musk'un, Ukrayna’nın Kırım yakınlarındaki bir Rus savaş gemisine saldırısını mümkün kılmak için Starlink uydu internet kapsama alanını genişletmeme kararını araştırıyor.

Komiteden yapılan açıklamada “konunun her açıdan araştırıldığı” söylenirken olayın "ciddi ulusal güvenlik sorumluluk sorunlarını" ortaya çıkardığı belirtildi. Konuyla ilgili henüz resmi bir soruşturma açılmadı.

Ukrayna Starlink olayı, Walter Isaacson tarafından yazılan Elon Musk biyografisinde, Musk'un filoya yönelik bir Ukrayna saldırısını önlemek için Kırım kıyısına yakın Starlink erişimini devre dışı bıraktığını belirten tartışmalı bir alıntıyla ortaya çıktı. Ancak Musk, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Starlink'in bu bölgelerde zaten aktif olmadığını söyledi. Yakın zamanda yayınlanan bir podcast'te, ABD Başkanı Joe Biden'ın kendisine talimat vermesi halinde Starlink'in Kırım'a kadar uzatılacağını söyledi ancak kendisine böyle bir talimat gelmedi.

WhatsApp Image 2023-09-17 at 12.45.46

ZELENSKY’NİN ABD ZİYARETİNİN HEMEN ÖNCESİNDE…

Bunun yerine Musk, Ukrayna'nın Starlink'i Sivastopol'a kadar etkinleştirme talebini reddettiğini söyledi. Musk, X’te şunları yazdı: "Onların isteklerini kabul etmiş olsaydım, o zaman SpaceX büyük bir savaş eyleminin ve çatışmaların tırmanmasının açıkça suç ortağı olurdu."

WhatsApp Image 2023-09-17 at 12.46.08


Yine de senatörler, kararın neden hükümet yetkilileri yerine Musk tarafından verildiğini sorguladılar. Komiteden yapılan açıklamada, "Konu ABD ulusal güvenliği olduğunda ne Elon Musk ne de herhangi bir vatandaş son sözü söyleyemez" denildi. Ukrayna'nın talebi üzerine SpaceX, Ukrayna Starlink operasyonları için ABD'den herhangi bir ödeme almadı ancak şu anda Pentagon'dan fon alıyor.
Soruşturma, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin ABD ziyareti ve Başkan Biden ile önümüzdeki hafta yapılması planlanan görüşmesinin hemen öncesinde duyuruldu. Starlink'in yanı sıra SpaceX, Savunma Bakanlığı için casus uydular fırlatan ABD'li büyük bir yüklenici firma.

ŞEVKET ARSLAN

Editör: Galip Öztürk