John Kirby, basın toplantısında Orta Doğu’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Bugün Katar tarafından duyurulan, Gazze'de Hamas ile İsrail arasında 4 gündür devam eden "insani ara"nın 2 gün daha uzatılmasından memnuniyet duyduklarını belirten Kirby, "insani ara"nın, Gazze'ye yardımların artışına vesile olduğunu kaydetti.

Kirby, "Elbette 'insanı ara'nın daha da uzatıldığını görmeyi umuyoruz. Bu da Hamas'ın esirleri serbest bırakmaya devam etmesine bağlı olacak." dedi.

"İnsanı ara"nın yeniden uzatılması için çalışmaya devam edeceklerini aktaran Kirby, "Bizim istediğimiz bu. Biz bütün esirlerin bırakılmasını görmek istiyoruz ve bunun en iyi yolu da bu." diye konuştu.

Hamas'ın elinde 8 veya 9 ABD vatandaşı bulunduğuna inandıklarını dile getiren Kirby, bugün veya yarın onların bırakılmasını umdukları ifade etti.

Kirby, serbest bırakılacak esirlere ilişkin listeleri Hamas ve İsrail'in oluşturduğuna dikkati çekerek, "Liste taslağının hazırlanmasına ve kimin hangi gün bırakılacağının belirlenmesine dahil değiliz." dedi.

İsrail'in, esirlerin serbest bırakılmasının ardından saldırılarına devam edip etmeyeceği ile ilgili bir soruya da Kirby, "İsrailliler, esirlerin salınmasından ve 'insani ara'nın sona ermesinden sonra Hamas'a yönelik askeri operasyonlarına devam etme niyeti konusunda epey açıklar." şeklinde yanıt verdi.

Kaynak: AA