Almanya Federal Adalet Divanı, Stutthof toplama kampının eski sekreteri olan 99 yaşındaki bir kişinin, Haziran 1943 ile Nisan 1945 arasında 10 binden fazla kişinin katledilmesine yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle mahkumiyetini onadı.

İTİRAZI REDDETTİLER

Doğudaki Leipzig kentinde bulunan mahkeme, Hamburg'un kuzeyindeki Itzehoe Bölge Mahkemesi'nin Aralık 2022'de verdiği karara karşı yapılan itirazı reddetti. Bölge mahkemesi, kadına 10 bin 505 davada cinayete yardım ve yataklık, beş davada ise cinayete teşebbüsten iki yıl hapis cezası verdi.

MUHTEMELEN SON DAVA

Irmgard F olarak tanımlanan kadın, suçların işlendiği tarihte 21 yaşından küçük olduğu için gençlik cezası aldı. Karar artık kesinleşti. Davanın, Nazilerin toplu katliamlarıyla ilgili olarak açılan son ceza davası olduğu düşünülüyor.

18-19 YAŞLARINDAYDI

Irmgard F, 18-19 yaşlarındayken, o dönemki Danzig'in (şimdi Polonya sınırları içindeki Gdansk) yakınlarında bulunan Stutthof Nazi toplama kampının komutanlık ofisinde çalışıyordu. Bölge mahkemesi, genç kadının çalışmasıyla kamp yetkililerine mahkumların sistematik bir şekilde öldürülmesinde yardımcı olduğuna karar vermişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ