Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki Butantan Araştırma Merkezi'nden Joao Miguel Alves-Nunes, güneydoğu Brezilya'da yaygın ve son derece zehirli bir engerek türü olan Jararaca mızrak yılanlarını özel olarak inceledi! Koruyucu bir bot kullanarak 40.000'den fazla kez hafifçe tekmeledi ve nazikçe üzerlerine bastı. Scientific Reports dergisinde yayımlanan bulgular; Brezilya'da her yıl bildirilen 20 bin zehirlenme vakasının önemli bir kısmını oluşturan bölgedeki yılan ısırması vakalarına ilişkin önemli bilgiler ortaya koyuyor.

HİÇBİRİNE ZARAR VERİLMEDİ

Testlerde yılanlara zarar verilmedi. Alves-Nunes, özellikle Brezilya'da genel olarak göz ardı edilen bir araştırma alanı olan yılan davranışlarını incelemenin önemini vurguluyor. Çoğu çalışmada, onları ısırmaya iten faktörlerin araştırılmadığını söylüyor. Joao Miguel Alves-Nunes, "Örneğin sıtmayı incelerseniz, hastalığa neden olan virüse bakarsınız. Ancak onu bulaştıran sivrisineği incelemezseniz, sorunu asla çözemezsiniz" dedi.

GÜVENLİK BOTUYLA

Biyolog, "116 hayvanı test ettim ve her birinin üzerine defalarca bastım. Birkaç gün süren testler sırasında toplamda 40 bin defa yılanların üzerine ve yanına hamle yaptım" diye konuştu. Jararaca mızrak başlı yılanlar (Bothrops jararaca) günün çeşitli saatlerinde 2 metrekarelik bir alana tek tek yerleştirildi. Güvenlik botu giyen Alves-Nunes, yılanın yanına ya da nazikçe başına, vücudunun ortasına veya kuyruğuna bastı.

HASTANEYE KALDIRILDI!

Hiçbir ısırık köpük kaplı botlara nüfuz etmediği için kendini tamamen güvende hissettiğini söylüyor. Ancak bir kez çıngıraklı yılan tarafından ısırıldı ve hem panzehir hem de yılan toksinlerine alerjisi olduğunu keşfetti. Bunun sonucunda hastanede uzun süre kaldı. Çalışma, küçük boyuttaki Jararaca engereklerinin ısırmaya daha yatkın olduğunu buldu. Ek olarak, dişi yılanlar genellikle daha saldırgan ve ısırmaya daha yatkındı... Özellikle gençlik dönemlerinde ve gündüz saatlerinde...

BAŞA DOKUNMAK DAHA TEHLİKELİ

Yılanın kafasına dokunulduğunda savunma amaçlı ısırık alma olasılığı, vücudunun ortasına veya kuyruğuna dokunulduğundan önemli ölçüde daha yüksek. Dişi yılanların oranının daha yüksek olduğu bölgelere daha fazla ilaç gönderilmesi gerektiği belirtildi.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL