Antalya Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Muratpaşa ilçesi Kırcami bölgesindeki bir çiftlikte, uygun olmayan koşullarda yabani hayvanların bulundurulduğu bilgisine ulaştı. Çiftliğe giden ekipler, özel izne tabi tutulan çeşitli türlerde toplam 408 kuş olduğunu tespit etti. Uygun belgelere sahip olmadıkları için ekipler, sülün, deve kuşu, siyah kuğu, boynuz gaga, tavus, yeşil saksağan, turako ve ördekleri el koydu. Çiftlik sahibine idari işlem uygulanırken, kafeslere alınan hayvanlar, yaban hayvanları için yediemin görevini üstlenen Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'na teslim edildi. Kuşlar, türlerine göre 5 ayrı bölümde bakıma alındı, bazı hayvanların bakımsız olduğu ve tüylerinin zarar gördüğü görüldü.
Antalya Doğal Yaşam Parkı Veteriner Hekimi Zeki Cihangir, yasaklanmış hayvanların tespitini, paydaşları olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin yaptığını belirtti. Uygun olmayan ortamdan alınan bu hayvanların geçici olarak hayvanat bahçesine teslim edildiğini ifade eden Cihangir, "Burada bakımları, sergilenmeleri ve beslenmeleri sağlanacak. Toplamda 408 hayvan getirildi. Bunların 138'i egzotik hayvanlar, 270'i su kuşları. Su kuşları arasında siyah kuğu, ördekler, kazlar, sülünler ve tavuskuşları bulunuyor. Egzotik hayvanlardan ise Arap bülbülü, turako ve benzerleri yer alıyor. Ayrıca bir adet deve kuşu da var" dedi.
"2 milyon değeri var"
Bu 408 hayvanın beslenme şekillerinin farklı olduğunun altını çizen Cihangir, "Bütün türler ayrı barınaklarda özel olarak tutuluyor ve besleniyor. Hayvanların kanatları uçmalarının engellemek için kesilmiş, kanatları ampute edilmiş. Bu hayvanların değeri ise yaklaşık 2 milyonun üzerinde. Bu kuşların bazıları bu coğrafyamızda yaşıyor. Zaten onların kapatılması, sergilenmesi yasak olduğu için Milli Parklar denetiminde bir kısmı doğaya salınacak. Su kuşları da bölgedeki göller ve sulak alanlarda biyoçeşitliliği artırmak için salınacak" ifadelerine yer verdi.