Aile hekimliği uzmanı Doktor Brynna Connor, "Genellikle günde 400 mg'dan (4-5 fincan) fazla kafein önerilmiyor. Bu sayı geçilirse insanlar baş ağrısı ve sinirlilik gibi semptomlar yaşamaya başlayabilir" dedi.

Kahve3
KARACİĞER SORUNLARI


Ancak, bu semptomların şiddetinin her bireyin kafeine olan duyarlılığına ve ne kadar hızlı metabolize edildiğine bağlı olduğunu da ekliyor. Connor, "Kafeinin ortalama yarı ömrü üç ila yedi saat arasındadır. Ancak daha yavaş metabolizması veya karaciğer sorunları olan kişilerin kan dolaşımında daha uzun süre kalırlar" şeklinde konuştu.

Kahve5
TOKSİK OLABİLİR


Connor, özellikle kısa zaman diliminde tüketildiğinde 1.200 mg'lık kafein miktarının toksik olabileceği ve nöbetler gibi ciddi yan etkilere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bu rakam 12 ila 15 fincan kahveye denk geliyor.

Kahve-29
MİNİMAL ETKİLER


Kafein toleransı, insanlar arasında ciddi farklılıklar gösteriyor. Genetik özellikler ve düzenli olarak tükettiğimiz kafein miktarı, bizi diğerlerinden ayırıyor. Bu sebeple evrensel olarak ne kadar kafein tüketilmesinin uygun olduğunu söylemek zordur. Çok fazla kafein tüketmeyen biri, sadece bir espresso içtikten sonra bile kendini hasta hissedebilir. Ancak düzenli olarak kafeinli içecekler tüketen biri, birkaç fincan kahveden sonra bile minimal etkiler yaşayabilir.
 

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ