Birinin çöpünün bir başkasının hazinesi olduğunu söylerler. Ancak onlarca yıl boyunca bir kapıyı açık tutmak için kullanılan 'kaya' parçası, kelimenin tam anlamıyla hazineydi. 3.5 kilogram ağırlığındaki taş, Romanya'nın güneydoğusundaki bir dere yatağında yaşlı bir kadın tarafından bulundu. Eve getirilip kullanıldı.

BÜYÜK VE BOZULMAMIŞ
El Pais'in raporuna göre; bu, dünyadaki en büyük bozulmamış kehribar parçalarından biriydi. Değeri mi? Yaklaşık 1.1 milyon ABD doları! Kehribar, milyonlarca yıl öncesine ait ağaç reçinesidir. Zamanla fosilleşir ve değerli taş olarak bilinen sert, sıcak renkli bir maddeye dönüşür.

HIRSIZLAR ÖNÜNDEN GEÇTİ
Romanya'daki yaşlı kadın, dereden bulduğu bu taşı senelerce kapı kendi kendine kapanmasın diye araya sıkıştırdı. Öyle ki hırsızlar birkaç kez eve uğradı ve 1.1 milyon dolarlık taşın yanından geçerek dışarı çıktılar. Kadın 1991'de öldükten sonra, evini miras alan akrabası bu taştan şüphelendi. Neye sahip olduğunu öğrenince kehribarı Romanya devletine sattı. Devlet de Polonya'daki Krakow Tarih Müzesi'ndeki uzmanlar tarafından değerlendirilmesini sağladı.

38-70 MİLYON YIL
Uzmanlara göre kehribarın yaşı 38 ila 70 milyon yıl arasında değişiyor. Buzau İl Müzesi Müdürü Daniel Costache, El Pais'e yaptığı açıklamada, "Keşif büyük bir öneme sahip" dedi. Romanya'nın ulusal hazinesi olarak sınıflandırılan külçe, 2022'den bu yana kalıntının bulunduğu bölge olan Buzau İl Müzesi'nde sergileniyor.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL