Hollanda'da yıl içerisinde "Kırmızı Lale Film Festivali" ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da "100. Yıl Türkiye Sergisi" düzenleyen Bakanlık, yurt dışında 2023 sonuna kadar pek çok etkinlik gerçekleştirecek.Kültür ve Turizm Bakanlığı, kasım ayı içerisinde ise tarihçi ve yazar İlber Ortaylı ile Cumhuriyet'imizin 100. Yılı Konferansı'nı Avusturya ve Macaristan'da gerçekleştirecek.

ALMANYA VE RUSYA’DA KUTLAMALAR

Bakanlığın etkinlikleri kapsamında "İstanbul Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile 100. Yıl Konseri" Hırvatistan’ın Vazardin kentinde 28-29 Ekim tarihlerinde dinleyicilerle buluşacak. Cumhuriyet konserleri 29 Ekim'de de İngiltere ve Senegal'de müzikseverlerle olacak.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası 30 Ekim’de Almanya Berlin Filarmoni Orkestrası’nda, 1 Kasım’da da İsviçre Zürih Tonhalle Konser Salonu’nda konserler verecek.Bakanlık sanatçılarının "Türkiye'nin Renkleri" projesi de 28 Ekim’de Almanya’nın 6 bin izleyici kapasiteli Essen Kongre ve Fuar Merkezi'nde sahnelenecek.Cumhuriyetin 100. yılı için Rusya'nın değişik bölgelerinde devam eden 100 ayrı Türk filminin gösterimi ise yıl sonuna kadar sürecek.

Anadolu Ajansının fotoğraf arşivinden seçilen görsellerin yer aldığı "Cumhuriyetin 100. Yılında Tarihi Ankara Fotoğrafları" İran’da, Belgrad Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin bir araya gelerek hazırladıkları sanat eserlerinden oluşan "100 Yılda Türkiye" sergisi ise Sırbistan’da sanatseverlerle buluşacak. "Türkiye’nin Uzun Hikayesi: Cumhuriyetin Yüz Yılı" Azerbaycan'da, 22 fotoğraf sanatçısından derlenen ve 100 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ü Fotoğraf Sergisi" ise Fransa'da 29 Ekim günü ziyaretçilere açılacak.

TÜRKİYE GENELİNDE SÜRECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2023 yılı başından itibaren yurt içinde düzenlediği Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlama etkinlikleri yıl sonuna kadar Türkiye genelinde de devam edecek.Cumhuriyet Türkiyesi'ne tanıklık eden yazılı, sözlü ve görsel malzemeler kurumsal bir çatı altında, tek bir havuzda toplanacak.

Oluşturulan akademik ekip ile Cumhuriyet'in ilanından bugüne devletin önemli kademelerinde görev almış devlet büyükleri, diplomatlar, kurum başkanları, akademisyenler, askerler ve öğretmenler ile onları tanıyan birinci derece akrabaları ve mesai arkadaşlarıyla röportajlar yapılarak Cumhuriyet tarihi kayıt altına alınacak.

Her 4 yılda bir düzenlenen "Uluslararası Atatürk Kongresi" de bu sene Türkiye'nin 100 yıllık birikimi ana temasıyla 8-9 Kasım arasında yerli ve yabancı çok sayıda bilim insanını bir araya getirecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Türkiye'nin 100 yıllık birikimi" başlığıyla Cumhuriyet'in yüz yılını ortaya koyan 11 ciltlik bir eser serisi hazırlarken sade dil ve anlatımıyla genel okuyuculara hitap eden ve aynı zamanda akademik yeterliliğe sahip 12 ciltlik bir başka eser serisini de 29 Ekim'de akademi dünyası ve kamuoyunun hizmetine sunacak.

CUMHURİYET ETKİNLİKLERİ SÜRECEK

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 11 ayrı şehirde 100 gün süren Kültür Yolu Festivalleri düzenleyen bakanlığın kültür, sanat, edebiyat ve bilimle dolu etkinlikleri yıl sonu ile de sınırlı kalmayacak.Bakanlığın yurt içinde düzenlediği Cumhuriyet etkinlikleri, tarihçi buluşmaları, bilim, kültür ve sanat konferansları, konserler, sergiler, atölyeler, paneller ve yarışmalarla devam edecek.Devlet Tiyatrolarının Samsun Bandırma Vapuru'nun önünde 29 Ekim'de sahneleyeceği Yüzyıllık Destan "Ateş" oyunu 2024 yılında seyirciyle buluşarak, sezon sonuna kadar her ay bir ilde turne yapacak.İstanbul Devlet Tiyatrosunun 1900'lü yıllardan başlayarak Anadolu insanının asırlık serüvenini anlatacağı "Yüzünde Yüzler" oyunu 31 Ekim'de tiyatroseverlerle buluşacak.

FİLM MİRASIM ERİŞİMDE

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün sahneleri de 27 Ekim-1 Kasım arasında Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel konser, opera ve bale temsillerine perdelerini açacak.Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye'nin 68 ilindeki 92 sosyal bilimler lisesinde Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 29 Ekim'e kadar açılışını yapacağı Atatürk kitaplıklarına da yıl sonuna kadar 10 kitaplık daha eklenecek.

Cumhuriyetin 100'üncü yılında Bakanlık, Türkiye'nin kültürel mirasının görsel belleğini oluşturan filmlerin muhafazası ve gelecek kuşaklara aktarılması için arşivinde bulunan filmleri dijitalleştirerek vatandaşların erişimine sundu. "Film Mirasım" internet sitesinde yer alan belge niteliğindeki filmler bugüne kadar 8 milyonun üzerinde etkileşime ulaştı.

Kaynak: AA