Sıvı alımı, vücudun tüm fonksiyonları için hayati bir rol oynar ve özellikle yaz aylarında vücuttaki sıvı kaybının telafi edilmesi önemlidir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Günebak, "Sağlığımız için yediğimiz yiyecekler kadar içecekler konusunda da doğru seçimler yapmalıyız. Bu öneriyi çocuklara da göstererek örnek olmalıyız" şeklinde tavsiyede bulundu. Dr. Günebak, hem sağlığı destekleyen hem de serinletici etkisi olan içecekleri aşağıdaki gibi sıraladı:
SU: Sağlıklı içecekler arasında en önemlisi su olup, bu nedenle yazın ve kışın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Günde en az 2 litre, en fazla 4 litre su içmek önemlidir; ancak 5 litreden fazla tüketmek su zehirlenmesine yol açabilir. Ayrıca, suyun hijyenine özen göstermek de önemlidir. Ödemi azaltmak için suyunuza taze nane yaprakları eklemeyi düşünebilirsiniz.
MADEN SUYU: Türkler olarak genellikle arıtılmış, yani yumuşak su tüketiriz. Yumuşak sular, özellikle magnezyum gibi çeşitli mineraller açısından eksiktir. Bu nedenle, kalp, damar ve iskelet sağlığı için mineraller bakımından zengin sert su içilmesi tavsiye edilir. Günde iki küçük şişe maden suyu içmek yeterlidir, ancak tansiyon sorunu yaşayanlar bu tüketimi sınırlamalıdır.
LİMONATA: Limon ve dolayısıyla limon suyu, zengin bir C vitamini kaynağıdır. Ancak, limonatanın C vitamini deposu olarak kabul edilebilmesi için taze sıkılmış olması ve hemen tüketilmesi gerekmektedir. Limonatada şeker miktarını en aza indirmek önemlidir. Limonata hazırlarken, şeker yerine doğal bal veya pekmez kullanabilirsiniz. Pekmez içindeki demir, limonun C vitamini ile etkileşerek daha iyi emilir. Ayrıca limon kabuğunda, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kansere karşı koruyan "limonoid" adlı madde bulunur. Bu sebeple, limonataya rendelenmiş limon kabuğu ekleyebilirsiniz. Ancak içeriğindeki şeker nedeniyle, diyabet hastaları ve insülin direnci olanlar tarafından tercih edilmemesi önemlidir.
KEFİR: Probiyotikler, yani iyi huylu bakteriler, zengin bir kaynak olarak görev yaparlar. Bu sayede mikrobiyotamızı destekleyerek bağırsak sağlığımızı korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve duygusal durumumuzu iyileştirir. Dengeli ve güçlü bir mikrobiyota, zararlı veya patojen mikroorganizmaların vücudumuzda yayılmasını engeller.
AYRAN: Yaz aylarında kaybettiğimiz elektrolitleri, yani mineralleri yeniden kazanmamızı kolaylaştırır. Önerim, ayranı ev yapımı yoğurt ve maden suyu ile çırpıp hazırlamanızdır. İçine pancar suyu ekleyerek pembemsi bir renk elde edebilirsiniz. Pancarın nitrik oksit seviyesini artırıcı etkisi sayesinde dokularınızın daha iyi oksijenlenmesini sağlar. Ayranınıza semizotu ekleyip blendırleme yaparsanız, omega 3 yağ asitleri ile daha zengin hale gelecektir.
SOĞUK BİTKİ ÇAYI: Bitki çayları hazırlarken, 3'ten fazla farklı bitkiyi bir araya getirmekten kaçının. Çünkü 3'ten fazla bitkinin etkileşimini öngörmek zor olabilir. Her ilacın temel maddesi bir bitkidir. Günlük olarak 5 bardaktan daha fazla bitki çayı tüketmeyin.
BUZLU ÇAY: Önerim evde yapmanızdır. Buzlu çay yaparken siyah veya yeşil çay kullanabilirsiniz, her iki çay da antioksidan özelliklere sahiptir. Buzlu çayınızı doğal olarak aromalandırmak için rendelenmiş yaz meyveleri ekleyebilirsiniz.
KOMPOSTO: Önerim evde yapmanızdır. Buzlu çay yaparken siyah veya yeşil çay kullanabilirsiniz, her iki çay da antioksidan özelliklere sahiptir. Buzlu çayınızı doğal olarak aromalandırmak için rendelenmiş yaz meyveleri ekleyebilirsiniz.
SOĞUK KAHVE: Soğuk kahve hazırlarken, kullanılan kahve filtrelenmiş ve 400 derecenin altında kavrulmuşsa ya da kavrulmuşsa bile 400 derecenin altında kavrulmuşsa, soğuk kahvenin sağlıklı bir içecek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, günlük olarak 3 bardaktan fazla tüketilmemesi önerilir.
SPORCU İÇECEĞİ: Enerji içecekleriyle karıştırılmaması gereken sporcu içecekleri, atletik performansı artırmak ve su kaybını önlemek amacıyla formüle edilmiş, karbonhidrat ve elektrolit içeren sağlıklı içeceklerdir. Bu içecekler, enerji içeceklerinin aksine kafein içermez. Sporcuların performansını desteklemek amacıyla tüketilebilir.
DİKKAT:
Sıcak havalarda, asitli ve şekerli içecekler yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Ancak, bunların aşırı tüketimi hem kan şekerini hem de kan yağlarını yükseltebilir. Bu nedenle, içeceklerin etiketlerinin dikkatlice okunması önemlidir. İçecek seçiminde, doğal tatlandırıcılarla hazırlanmış olanlar tercih edilmelidir. Enerji içecekleri ise gençler arasında performans ve dikkat artışı sağladığı iddialarıyla yaygınlaşmıştır. Bu içeceklerde kafein bulunmaktadır. Bazı ülkelerde 18 yaş altına satışı yasaklanmıştır. Bu içecekler kesinlikle alkollü içeceklerle karıştırılarak içilmemelidir. Yapılan çalışmalar, bu içeceklerin alkolün zehirlenme belirtilerini maskeleyerek alkole bağlı zarar riskini artırabileceğini göstermektedir.