"Sanat Güneşi" adlı film, ünlü Türk sanatçı Zeki Müren'in yaşamını konu alacak. Yapımcılığını "Ayla," "Müslüm," "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" ve "Kesişme: İyi ki Varsın Eren" gibi filmlere imza atmış olan Mustafa Uslu üstlenecek. Zeki Müren'in yeğeni Özlem Güner ile işbirliği yaptıklarını açıkladılar. Film, Güner'in "Masal Tadında" adlı kitabından ilham alarak Mustafa Uslu ve Özer Feyzioğlu tarafından yazılan senaryo ile hayata geçirilecek.

Henüz Zeki Müren'in kim tarafından canlandırılacağına dair bilgi verilmezken, filmin ilk tanıtım fragmanı 29 Eylül'de Bodrum Film Festivali'nde gösterilecek.

HAYATI

Zeki Müren, 6 Aralık 1931 tarihinde Üsküp'ten Bursa'ya göç eden Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.

Müren, müziğe olan ilgisini küçük yaşlarda keşfetti. 3 yaşında, dedesi olan Şehadet Camisi müezzini Bıçkıcı Mehmet Efendi'den ilham alarak şarkı söylemeye başladı.

Zeki Müren, uluslararası arenada da tanınan bir sanatçıydı ve Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu ünlü mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

1980'de Kuşadası'nda kalp spazmı, 1983'te ise Paris'te kalp krizi geçirdi. Bu sağlık sorunlarının ardından sahnelerden uzaklaşıp Bodrum'a yerleşti.

Müren, son konserini 1984 yılında Bodrum Kalesi'nde verdi ve bu konserin geliri antik tiyatronun restorasyonu için harcandı.

"Sanat Güneşi" olarak tanınan Zeki Müren, mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı'na bağışlamıştır. 7 şarkıdan oluşan yeni kasetini tamamlayamadan, 24 Eylül 1996'da TRT'nin İzmir Radyosu Stüdyolarındaki canlı yayında kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

haber merkezi

Editör: Eray Erginbaş