Vatandaş  pazar pazar dolaşır uygun fiyata sebze, meyve, giyecek, akla gelen ne varsa alışveriş yapardı… Fiyatlar uygundu… Ancak günümüzde her şey gibi pazarlar da değişti… İstanbul’un semt pazarları ateş pahası… Dile kolay…Ürünlerin yanlarına yaklaşmak olay… Vay anam vay! Tüm denetimlere, tüm çabalara rağmen fiyatlar henüz istenilen ölçülere düşmüş değil… Pazar yerlerindeki tartışmalar, kavgalar, zabıta-pazarcı çatışmaları da işin cabası… Biz de İstanbul’un önemli Pazar yerlerini sizler için derledik, az da olsa bilgi verelim dedik… Pazarlar çünkü aynı zamanda tarihte de yolculuk… Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer… Belki bir gün pazarlar da eski günlerine döner… Daha canlı, daha hesaplı, daha avantajlı… Fakirin umudu ekmek… Öyleyse önce iyi niyet gerek… 

BEŞİKTAŞ SEMT PAZARI

Bir başka güzel… Beşiktaş Evlendirme Dairesi'nin karşısında, Avrupa yakasında bulunan semt pazarları içerisinde belki de en çok tercih edilen ve İstanbul'un en ünlü sosyete pazarlarının ilk sıralarında olan Beşiktaş Pazarı, cumartesi günleri kuruluyor. Pazarda birçok ünlü markanın ihraç fazlası ürünlerini bulabilir, çok ucuz fiyatlara kıyafet alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Beşiktaş Semt Pazarı, çok kalabalık olduğu için Cumartesi günleri trafik sorunu yaşatıyor. Ancak yine de çarşı içinden kaldırılmamış olması alışveriş yapanları mutlu etmeye yetiyor. Bir anlamda Beşiktaş’ın simgelerinden…

YEŞİLKÖY PAZARI

Bir diğer sosyetik Pazar. Tezgahların renkli görüntüleriyle görenleri bir tablonun içerisinde olma hissini veren Yeşilköy Pazarı, halk arasında sosyete pazarı olarak adlandırılıyor. Yeşilköy Pazarı'nda ünlü markaların imitasyonunu bulmak çok kolay… İlk zamanlarda sokak arasında kurulan Yeşilköy Pazarı, geçtiğimiz yıllarda Çiroz'daki toplu konuk sitesinin karşısına taşındı. Çarşamba günleri kurulan pazarın kıyıda köşede kalan gözlemecilerini de görmek mümkün. Yeşilköy Pazarı'na Bakırköy-Yeşilköy minibüsleriyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu arada hemen söyleyelim; Kadıköy ve Beşiktaş pazarlarına göre biraz pahalı ve daha kaliteli, butiklerde satılan ürünler mevcut. Ama çeşit oldukça fazla…

FATİH ÇARŞAMBA PAZARI

İstanbul'un tarihi ilçelerinden biri olan Fatih'te Çarşamba günleri kurulan Fatih semt pazarı büyük bir alanı kapsıyor. Avrupa yakasında kurulan semt pazarları içerisinde en halka yakın olan pazarlardan birisi.  Fatih Çarşamba Pazarı, Fatih Caddesi'ne gelip, birinci sokaktan girilip devam edildiğinde hemen görülüyor dolayısıyla pazara ilk kez gidecek olanlar bile burayı kolaylıkla bulabilir. Pazarda özellikle kumaş çeşitliliği fazla… Pamuklusundan örmesine, şifonundan fistosuna her türlü kumaş çeşidi bulabilirsiniz. Erken gitmenizde fayda var çünkü sadece kumaş tezgahları iki saatinizi alabilir. Kumaşların yanı sıra mutfak eşyaları, bebek elbiseleri, el oyaları satan tezgahlarda en renkli halleriyle alışveriş yapma isteği uyandırıyor. Fatih Çarşamba Pazarı için özellikle kumaş çeşitleri için en çok tercih edilen pazarı diyebiliriz. Çarşamba Pazarı, “Çarşamba Pazarı”na çevirmek deyimine de hayat vermiştir.

KADIKÖY CUMA PAZARI

Anadolu Yakası’nda bulunan semt pazarları içerisinde yer alan, Kadıköy Salı Pazarı’nın kurulduğu yerde Cuma günleri de kurulan pazarda Salı Pazarı’na benzer konseptte yine yiyecek, meyve ve sebze, kıyafet, çanta satılmakta farklı olarak bir de parça kumaşçıların tezgah açtığı, kıyafetlik, perdelik, döşemelik kumaş ve aksesuarların satıldığı pazarda Cuma günleri ek olarak ikinci el her türlü giyim ve eşya satan tezgahlar da satış yapmaktadır. Hiçbir ihtiyacınız olmasa da şöyle bir gezmek, tezgahlara göz gezdirmek özellikle ihraç fazlası ürünleri uygun fiyata alabileceğiniz tezgahları gözlemlemek güzel bir Cuma aktivitesi.

ERENKÖY PERŞEMBE PAZARI

Erenköy'de her Perşembe kurulan pazarda giyimden, aksesuara, ayakkabıdan, kumaşçılara, meyveden, sebze çeşitliliğine kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Minibüs caddesi ile E-5 güzergahı arasında Erenköy semtinde kurulan pazar, Anadolu yakasında bulunan semt pazarları içerisinde oldukça rağbet gören Erenköy Perşembe Pazarı’nda ek olarak oldukça ünlü bir seyyar dönerci de bulunuyor. Pazar alışverişinizi yaptıktan sonra bir döner yemenizi de tavsiye ederiz.

ULUS SOSYETE PAZARI

Uzun yıllar Ulus'ta kurulan sosyete pazarı, yapılan düzenlemelerle artık Ortaköy'de alıyor. Ortaköy'deki Carrefour ve Migros'u geçtikten hemen sonra görülen sosyete pazarı, özellikle giyim tezgahlarıyla ön plana çıkmakta. Birçok markanın sahte ürünlerinin olduğu tezgahlarda, markasız ve güzel kıyafetler de bulmak mümkün. Çoraptan iç çamaşıra, pantolondan spor malzemelerine, çantadan ayakkabıya kadar envai çeşit eşyaların bulunduğu Ulus Sosyete Pazarı öğle ve akşam saatlerinde oldukça kalabalıklaşıyor. Bu sebepten dolayı imkanınız varsa erken saatlerde gitmenizi öneririm. Ulus Pazarı Perşembe kurulmasının yanı sıra son yıllarda aynı yerde Pazar günleri de kuruluyor.Pazar günleri kurulan pazarlar arasında ender olan Ulus Pazarı’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

BAKIRKÖY PAZARI

Bakırköy Adliyesi'nin çok yakınında kurulan Bakırköy Pazarı, özellikle Avrupa Yakası'nda ikamet edenlerin mutlaka uğrayıp alışveriş yaptığı noktalardan biri. Cumartesi günleri çevre ilçelerden ve semtlerden gelenlerin kalabalıklaştırdığı pazarda en çok dikkat çeken ayakkabı tezgahları oluyor. Rengarenk spor ve topuklu ayakkabıları burada çok ucuza alabilirsiniz. Aynı zamanda renkli elbiseler, okumak istediğiniz romanlar tezgahları süsleyen ve görenleri almaya teşvik eden ürünler.

FERİKÖY ANTİKA PAZARI

Bomonti Antika Pazarı olarak da bilinen Feriköy Antika Pazarı, 2009 yılında kurulmuştur. Zamanla tezgah sayısını artırarak şu anda 400'den fazla tezgahla hizmet veren pazar, her pazar günü sabah 09.00'dan akşam 18.00'e kadar ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu pazarda, antika koleksiyonunuzu tamamlayacak uygun fiyatlı nadide objeleri, eski dönemlere ait Erkin Koray, Safiye Ayla taş plakları veya ABBA'nın nadir longplayleri gibi müzik eserlerini bulabilirsiniz. Çeşitli dönemlerden kalma saat, tesbih ve gözlük gibi vintage ürünler de pazarda mevcut. Fildişinden kehribara, kukadan oltuya kadar tesbih çeşitleri; Ray-Ban, Persol, Christian Dior, Nina Ricci, ve Carrera gibi markalardan vintage gözlükler; yılan derisi çantalar ve anneannelerinizin zamanından kalan vintage çantalar Ferika Antika Pazarı'nda uygun fiyatlarla sizleri bekliyor. 

PENDİK CUMARTESİ PAZARI

Çok eski pazarlar arasında yer alan ve Anadolu yakasında bulunan semt pazarları içerisinde en enlülerinden biri olan Pendik pazarı, eskiden çarşı içerisindeyken son 6-7 yıldır Pendik sahilde Green Park Otel önündeki ferah açık otopark alanında kurulmakta. Ürün çeşitliliği ve fiyatlarının uygun olması bakımından ziyaretçiler tarafından tercih edilen Pendik pazarı, her cumartesi kuruluyor. Kıyafetten, ev giyimine, ayakkabıdan, çoraba, meyve ve sebzeden, köy ürünlerine kadar alışveriş yapabileceğiniz Pendik Pazarı’nı mutlaka bir Cumartesi ziyaret etmenizi öneririz.

KADIKÖY ANTİKA PAZARI 

Eğer “Ben sokak sokak gezmek istemiyorum” diyorsanız, sizin için harika bir haberimiz var. Her pazar günü, antika severlerin vazgeçilmez duraklarından biri olan Kadıköy, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hasanpaşa’daki Tarihi Salı Pazarı'nda Türkiye'nin en büyük antika pazarına ev sahipliği yapıyor. Bu pazarda yüzlerce tezgâh kuruluyor ve ziyaretçilere, aradıkları her türlü antika eşyayı bulma imkânı sunuluyor.
Tarihi Salı Pazarı, avizelerden porselen tabaklara, fotoğraf makinelerinden vazolara, gümüşlüklerden haritalara, madeni paralardan kartpostallara, daktilolardan takılara kadar geniş bir ürün yelpazesiyle dikkat çekiyor. Bu çeşitlilik, her zevke ve ihtiyaca uygun benzersiz parçaları keşfetme fırsatı sunarken, antika tutkunları için unutulmaz bir deneyim vaat ediyor. Koleksiyonuna ekleme yapmak ya da evine özgün bir dokunuş katmak isteyenler için Kadıköy Antika Pazarı, kaçırılmaması gereken bir yer.

KARAGÜMRÜK PAZARTESİ PAZARI

Önemli ve tarihi Fatih ilçesinde bulunan vatandaşların ilgi duyduğu pazarlardan biri de Karagümrük Pazarı. Çarşamba pazarına yakınlığı da ayrı bir ortak nokta. Fatihlilerin buluşma yerlerinden biri. Eski Sulu kule ile iç içe olması da bir başka dikkat çekici taraf.

Kaynak: MEHMET YAVUZ GAYBERİ