Chicago'nun göl kıyısındaki bir sergi merkezi, geçen sonbaharda bir gecede yüzlerce kuşun binaya çarpmasının ardından bunu önlemek için 1.2 milyon dolarlık çalışma başlattı. McCormick Place Lakeside Center, haziran ayında pencerelerine minik noktalarla koyu filmler yerleştirmeye başladı. Noktalar, kuşların pencerelerle doğayı ayırt etmesine yardımcı olmak için tasarlandı.

İNANILMAZ RAKAMLAR

Çalışmanın sonbahar göçleri için eylül ayı başında tamamlanması bekleniyor. Uzmanlara göre; güneye göç eden yaklaşık 1.000 kuş, geçen ekim ayında merkezin dev/şeffaf penceresine çarparak telef oldu. Araştırmacılar, her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde pencereye çarpma sonucu yüz milyonlarca kuşun öldüğünü tahmin ediyor.

BUNLARI GÖRMÜYORLAR

Kuşlar şeffaf veya yansıtıcı camı görmezler. Bunun ölümcül bir bariyer olduğunu anlamazlar. Pencerelerin ardında bitkileri veya çalıları gördüklerinde onlara doğru yönelirler. Bu süreçte kendilerini öldürürler. Bazı göçebe kuşlar, yön bulmak için yıldızlara güvenir.

ÖLENE KADAR UÇARLAR!

Binalardan gelen parlak ışıklar onları hem çeker hem de şaşırtır. Bu da pencereye çarpmalarına veya kuşların yorgunluktan ölünceye kadar ışıkların etrafında uçmalarına neden olur.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL