Yurt dışına nasıl çıkılır? Sorusu hem öğrencilerin hemde bir çok üniversite mezunu çalışan gençlerin ağzından düşmüyor. Peki neden bir çok genç yurt dışına çıkmak istiyor? Bunun birden çok sebebi olduğu gibi bunu etkileyen önemli faktörlerden biriside refah seviyesi ve kurulan hayaller.
Yurt dışına nasıl çıkılır?
Yurt dışına çıkmadan önce hangi ülkeye gitmek istediğinizi kararlaştırmalısınız.
Hangi ülkeye gitmek istediğinizi kararlaştırdıktan sonra kararlaştırmış olduğunuz ülkenin konsolosluk sitesinden hangi vize türlerine izin verdiğine bakmanız gerekiyor.
Unutulmaması gerekiyor ki bir ülkeye gitmeden önce banka hesabınızda yeterli bir miktar paranız ve sicil kaydınızın olmaması gerekmektedir. Banka hesabınızda ki para miktarı değişkenlik gösterir.
Yurt dışında çalışmak istiyorum ne yapmalıyım?
Öncelikle yurt dışında çalışmak için belirli ülkeler siz iş bulmadan iş arama süresi vererek size iş arama vizesi vermektedir. Ama bu vize her ülke için geçerli olmamaktadır.
Bir diğer size yardımcı olabilecek unsur ise acentalar, yurt dışı acentaları sizin yerinize tüm vize işlem süreçlerini ve gideceğiniz ülkede ki işinizide size hazırlayabilmektedir.
Ama bizim size tavsiyemiz İşinizi kendiniz bulduktan sonra vize işlemlerinde sıkıntı yaşamamak adına acentalardan yardım almanız olacaktır.
Yurt dışında çalışmak için üniversite mezunu olmak zorunlumu?
Hem evet hem hayır olarak cevaplayabiliriz bu sorunun cevabını peki neden?
Bu tamamen gideceğiniz ülkeye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Belirli ülkeler lise diploması ve iş tecrübesi isterken belirli ülkeler ise üniversite mezunu şartını koşmaktadır.
Bizim size naçizane teklifimiz üniversite mezunu olarak bu başvuruları yapmanız olacaktır. Her ne kadar iş vereniniz Üniversite diplomanıza bakmayacak olsada Vize işlemlerinde Üniversite diplomanız işinize yarayabilir.
Varsayalım Üniversite mezunu değilseniz ama yurt dışında çalışmak istiyorsunuz. O zaman önceliğiniz belirlediğiniz ülkenin şartlarına bakın eğer üniversite mezuniyet şartı aramıyorsa yapacağınız iş ile alakalı Türkiye’de 2 sene çalışın ve ardından başvurunuzu yapın. Sadece lise mezunu gözüküp, iş tecrübeniz gözükmese Vize red yeme oranınız artabilir.
Yurt dışına çıkarken sadece pasaport yeterli mi?
Evet bazı ülkeler sınırlarını Türkiye’ye sadece bir pasaport ile açmaktadır. Sadece Pasaport ile çıkılan ülkeler şu şekilde;
Vize ve Pasaport olmadan sadece kimlik belgesiyle seyahat edebileceğiniz ülkeler ise şu şekilde;
- Gürcistan
- Moldova
- KKTC
- Ukrayna
- Azerbaycan
- Sırbistan
- Bosna Hersek
Öğrenci olarak yurt dışına nasıl çıkabilirim?
Öğrenci olarak yurt dışına çıkmak biraz daha kolay olmanın yanında birazda masraflı ama öğrenciler için yurt dışına çıkmanın en kolay yollarından biriside Erasmus ve Work and Travel olarak söylersek yanılmış olmayız sanırım :)
Tabi bu dediklerim Üniversite öğrencileri için geçerli olmaktadır. 4 senelik Üniversite okuyan bireyler erasmus, work and travel, üniversite stajı gibi faydalardan yararlanabilmektedir. Hangi ülkelerde hangi zamanlarda erasmus, work and travel, üniversite stajı yapabileceğinizi öğrenmek ve başvurmak için üniversitenizle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Yurt dışında okumak için kaç puan gerekiyor?
Liseden mezun oldunuz ve yurt dışında Üniversite okumaya karar verdiniz bunun için görüştüğünüz üniversitenin kendine ait sınavları ve yabancı dil yeterlilik testi olabilir.
Bunun için öncesinden aklınızda ki üniversite ile iletişiminizi liseden mezun olmadan 1 sene öncesinde sağlarsanız süreciniz daha sağlıklı olmaktadır.
Peki ben universite ile iletişime geçtim hepsi bu kadar mı? Diye sorduğunuzu duyar gibi oldum :) Tabi ki hayır.
Bunun haricinde TOEFL ya da IELTS yabancı dil yeterlilik testlerine tabi tutulursunuz ve bu testler senede 1 ya da 2 kez yapılmaktadır. Bu testleride geçtiyseniz eğer artık bakılması gereken tek durum lise ortalamanızdır. Lise not ortalamanız minimum 100 üzerinden 60 olmalıdır.
Yurt dışında çalışmak için gerekli olan belgeler?
Yurt dışında çalışmak isteyen kişilerin ilk olarak çalışma vizesi alması gerekmektedir. Bu süreçte başvuru yapmadan önce çalışmak istediğiniz ülkenin elçiliklerinden en güncel ve doğru bilgileri almanız önemlidir. Bununla birlikte genellikle aşağıdaki belgeler talep edilmektedir:
Pasaport: Geçerli ve en az 6 ay süresi olan bir pasaport gerekmektedir.
Başvuru Formu: Çalışma vizesi başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekmektedir.
Kimlik Kartı: Başvuruyu yapan kişinin kimlik kartının fotokopisi talep edilebilir.
Diploma ve Transkript: Çalışmak istediğiniz alanda bir diploma veya mesleki yeterlilik belgesi talep edilebilir. Ayrıca, bu belgelerin onaylı çevirilerini de sunmanız gerekebilir.
Fotoğraf: Genellikle pasaport boyutunda biyometrik fotoğraflar istenir.
Sabıka Kaydı: Çalışmak istediğiniz ülkenin taleplerine göre, sabıka kaydı veya adli sicil belgesi sunmanız gerekebilir. Bu belge, adli sicil kaydınızın temiz olduğunu gösterir.
Doğum Belgesi: Doğum belgesi veya vatandaşlık belgesi sunmanız istenebilir.
Unutmayın ki, başvurmak istediğiniz ülkenin vize ve çalışma izni politikaları zaman zaman değişebilir. Bu nedenle güncel ve doğru bilgileri almak için ilgili ülkenin elçilik veya konsolosluğu ile iletişime geçmeniz önemlidir.
En kolay çalışma vizesi veren ülkeler
Çalışma vizesini en kolay veren ülkeler aşağıda yer almaktadır;
İrlanda, Portekiz, Almanya, Finlandiya ve Danimarka’dır.
Yurt dışında çalışmak için başvurulacak yerler
Her ülkenin başvuru koşulları farklıdır.
İŞKUR Yurt dışı İstihdam hakkındaki bilgi edinmek için İŞKUR’un sitesine bakabilirsiniz.
Özel şirketlerde çalışmak istiyorsanız belirli iş ilanı veren sitelere göz atabilir veya istediğiniz ülkenin kendi iş bulma sitesi üzerinden iş ilanlarına bakabilirsiniz.
Kurum ve kuruluşların internet sitelerinde bulunan eleman alımları paylaşımları ve büyükelçiliklerin vermiş olduğu ilanlar da faydalı olacaktır.
En zor çalışma vizesi veren ülkeler
Çalışma vizesini en zor veren ülkeler aşağıda yer almaktadır;
Liechtenstein ve Vatikan çalışma vizesi verme konusunda diğer ülkelere nispeten daha zorlayıcıdır.
Yurt dışına çıkarken yanımızda neler bulundurmalıyız?
1- Pasaport, Vize, harç pulu ve kimlik belgesi
2- Kullanmakta odluğunuz ilaçlar
3- Nakit para (Döviz), Kredi kartı
4- Yeterli miktarda çorap ve çamaşır
5- Termal içlik
6- Ayakkabı
7- Gideceğiniz ülke için önceden çıkarmış olduğunuz notlar
8- Ulaşım haritası
9-Şarj cihazı ve powerbank
10- Priz dönüştürücü
(Haber Merkezi)