Yeni veriler; yumurta yemekle Alzheimer hastalığı riskinin azalması arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar; yumurtanın beyindeki potansiyel faydalarını yumurta sarısındaki koline bağlıyor. ABD'deki çalışmaya 1024 yetişkinin verileri dahil edildi.

Araştırmacılar daha sonra yumurta sarısında bulunan ve beyin sağlığıyla ilişkilendirilen kolin adlı belirli bir besine odaklandı. Ortalama 6.7 ​​yıllık takip süresi boyunca 280 katılımcıya (%27,3) klinik olarak Alzheimer demansı tanısı konuldu.

YÜZDE 47 AZALDI

Analiz sonuçları, haftada birden fazla yumurta tüketiminin, Alzheimer riskini %47 oranında azalttığını gösterdi. Yumurtanın Alzheimer vakaları üzerindeki toplam etkisinin yüzde 39'u kolinle ilgiliydi.

Serkan Çayoğlu 'She Said Yes' için sete çıktı: Kadroda başka kimler var? Serkan Çayoğlu 'She Said Yes' için sete çıktı: Kadroda başka kimler var?

Hackensack Meridian Tıp Fakültesi Profesörü Gary Small, "Araştırma bu etkinin mekanizmasını kanıtlamıyor, ancak yumurtanın çeşitli besin bileşenlerinin beyne iyi geldiğini biliyoruz. Kolin, anıların depolanması için önemli olan nörotransmitterlerin sentezini ve salınmasını destekliyor" şeklinde konuştu.

KOLİN NEDİR?

Kolin; genel sağlığın, özellikle de beyin fonksiyonlarının korunmasında önemli rol oynayan hayati bir besindir. Benzer özellikleri ve faydaları nedeniyle, genellikle B vitaminleriyle birlikte gruplandırılır. Kolinin en zengin ve en kolay erişilebilen kaynaklarından biri yumurta sarısıdır.

Kolin; hafıza, ruh hali ve kas kontrolü için gerekli bir nörotransmitter olan asetilkolinin sentezine katkıda bulunur. Bu nedenle yeterli kolin alımının sağlanması bilişsel işlevleri destekleyebilir ve bazı nörolojik bozuklukların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ