Brezilya’da sosyal medya platformu X, ülke içinde yasal temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle yasaklandı. Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, X’in “derhal ve tamamen askıya alınmasını” emretti ve platformun Brezilya’daki erişiminin 24 saat içinde engellenmesi bekleniyor. Karar, nisan ayında hakim tarafından dezenformasyon yaydığı iddia edilen X hesaplarının askıya alınması yönündeki talimatının ardından geldi.

Elon Musk, X'in yasaklanması kararına sert tepki göstererek, “İfade özgürlüğü demokrasinin temelidir ve Brezilya'da seçilmemiş bir yargıç bunu siyasi amaçlar uğruna yok ediyor,” şeklinde açıklamada bulundu.

Brezilya’nın telekomünikasyon ajansı başkanı, X’i askıya almak için “uyumlulukla ilerlediklerini” belirtti. Ayrıca, Apple ve Google gibi teknoloji devlerine X’i uygulama mağazalarından kaldırmaları için beş günlük bir süre tanındı. VPN gibi araçlar kullanarak platforma erişmeye çalışan kişi veya işletmelere ise 8 bin 874 dolar para cezası kesilebileceği duyuruldu.

Yargıç Moraes, X’in Brezilya yasalarını ihlal ettiği için para cezalarını ödemesi ve ülkede yeni bir yasal temsilci ataması gerekeceğini belirtti. X, daha önce resmi hesaplarından talepleri yerine getirmeyeceğini bildirmişti. Ayrıca, Musk'ın uydu internet şirketi Starlink’in Brezilya’daki banka hesapları, Yüksek Mahkeme tarafından daha önce verilen bir karar doğrultusunda dondurulmuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ-T24