Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumunun tüm yönetim kurulunu, kendileri de yolsuzlukla suçlandıktan sonra görevden alarak sıra dışı bir adım attı. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Thom Shamakamba'nın görevinden istifa etmesinden birkaç gün sonra bu açıklama geldi.

BAŞSAVCI DA VAR!

Hem kendisi hem de ülkenin Başsavcısı Mareşal Muchende rüşvet almakla suçlandı. Her iki adam da iddiaları şiddetle reddediyor. Hichilema'nın üç yıl önce iktidara gelmesinden bu yana, görevliler yolsuzlukla suçlanan eski hükümetteki bir dizi yetkiliyi soruşturuyor. Şimdi ise, yetkililerin soruşturmanın hedefindeki politikacılardan af karşılığında ödeme aldığı iddiaları var.

HUKUKEN HUKUKSUZ ANLAŞMALAR!

İhbarı yapan kişi, bir zamanlar yönetim kurulu üyesi olan O'Brien Kaaba... En fazla yolsuzluk yapan kişilerden bazılarını dokunulmaz kılan, dolayısıyla onları adalet ve hesap verebilirlikten koruyan hukuken anlamsız anlaşmalar yapıldığı iddia ediliyor.

İSTİFA MI KOVULMA MI?

Hükümetten yapılan açıklamada, kurulun feshedilmesinin, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun kutsal görevini yenilemek için gerekli olduğu belirtildi. Shamakamba'nın istifasını duyuran açıklamanın aynı zamanda Devlet Sarayı'ndan da yayınlanması, bazı kişilerin onun gerçekten kovulup kovulmadığını merak etmesine yol açtı.

Kaynak: HABER MERKEZİ