Açıklanan resmi verilere göre; Arjantin'de yoksulluk, Javier Milei'nin cumhurbaşkanlığının ilk altı ayında nüfusun yüzde 52'sinden fazlasını etkiledi. 2024 yılının ilk yarısına ilişkin rapora göre; Arjantin'in 47 milyon nüfusunun yüzde 52.9'u yoksulluk içinde yaşıyor.


MUHTAÇ DURUMDALAR!


Beşte birine yakını ise "muhtaç" durumda... INDEC istatistik ajansının verilerine göre; yoksulluk oranı 2023'ün ikinci yarısında yüzde 41.7 civarındaydı... Milei hükümeti, aralık ayında göreve geldiğinden bu yana bütçe açığını ortadan kaldırmak ve kronik enflasyonu dizginlemek amacıyla sert bir kemer sıkma programı uyguladı.


İŞSİZ KALDILAR


Binlerce kamu görevlisi işini kaybederken, ulaşım, yakıt ve enerjiye yönelik sübvansiyonlar azaldı. Arjantin'deki enflasyon oranları ise çok yüksek. Ağustos ayındaki yıllık yüzde 236.7'lik rakam, dünyadaki en yüksek sayılar arasında yer almaya devam ediyor.


PARA DEĞERİ DÜŞTÜ


Para birimi pesonun değeri yüzde 50'den fazla düştü. Bütçedeki ciddi kesintilerin yanı sıra satın alma gücü de düştü. GSYH ikinci çeyrekte yüzde 1.7 düştü, işsizlik yüzde 7.6'ya yükseldi. En çok etkilenen kesim kadınlar oldu.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL