Dünyada bu yaz yaşanan iklim krizi, aşırı yağış, orman yangınları ve sellere yol açarken Panama’da ise farklı bir sorun patlak verdi.

Ticari gemilerin rotasını kısaltan böylece maliyetleri ciddi şekilde azaltan Panama Kanalı durma noktasına geldi.

PANAMAKANALI1 (1)

Orta Amerika ülkesinin stratejik kanalında su seviyesinin ciddi şekilde azalması sonucu kanalda gemiler uzun bekleme ve kuyruklarla karşı karşıya kaldı.

Panama Kanal Yönetimi (ACP), kanaldaki su seviyesindeki endişe verici azalma sonrası gemi geçişlerini sınırlandırdıklarını açıkladı.

PANAMA2

Kanal, maliyetlerin azalması ve zamanı ciddi şekilde düşürmesi nedeniyle Çin, Asya ve ABD arasında taşımacılık yapan büyük perakendecilerin ve özellikle enerji şirketlerinin gözdesi.

ACP, doğanın meydan okumasıyla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, tarihte kanalda böylesine su azalmasının yaşanmadığını da belirtiyor.

PANAMA3

Temmuz sonunda ACP, günlük ortalama 36 olan gemi sayısını 32’ye düşürürken ayrıca germilerin derinlik sınırını da azaltmak zorunda kaldı.

Bu durum geminin darboğazda kalmasına ve kanalı ortalama sürenin çok üzerinde geçmesine neden oluyor. Çaresiz kalan gemi kaptanları temasa geçtikleri şirketlerinden alternatif rotalar bulmasını istiyor.

PANAMA4

Geçen pazartesi normalde kanala girmek için sıra bekleyen gemi sayısı 90 iken bu rakam 140’a yükseldi. Perşembe günü sayı 160’a fırladı.


Panama Kanal Yönetimi krizi aşabilmek için 21 Ağustos’a kadar geçecek yeni gemilerin rezervasyonuna sınırlama getirildi. Böylece sırada bekleyen büyük gemilerin normalde küçük gemilerin kullandığı geçitten kanalı geçmesi hedefleniyor.

PANAMA5 (1)

Küresel bir okyanus-atmosfer olayı olan El Nino’nun, sıcak hava dalgasıyla etkilenen Panama Kanalı’nda ciddi şekilde buharlaşmaya yol açtığı da vurgulanıyor.

Panama Kanalı’nın yanı sıra Avrupa’nın kilit gemicilik rotalarından olan Almanya’nın Ren Nehri’nde de su seviyesi tarihte görülmediği kadar azaldı.

PANAMASON

Analistler, Panama Kanalı ve Ren Nehri’nde azalan suyun, taşıma kapasitesini azaltıp maliyeti artıracağı konusunda hemfikir. Bu aynı zamanda Avrupa ekonomisindeki büyümenin ciddi şekilde düşmesi demek.

GALİP ÖZTÜRK

Editör: Galip Öztürk