Amerikan Beslenme Derneği'nin yıllık konferansında sunulan yeni bir araştırmanın ön sonuçlarına göre; yaşamın erken dönemlerinde besleyici bir diyet uygulamak, yaşlandıkça ortaya çıkabilecek bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayabiliyor.

ÇOK DAHA YÜKSEK

Çalışmada, 1946'da İngiltere'de başlayan ve 70 yıl boyunca takip edilen 3.000'den fazla kişinin verileri analiz edildi. Araştırmacılar, yaşamlarının erken dönemlerinde daha kaliteli bir diyet uygulayan katılımcıların, 60'lı ve 70'li yaşlarında daha yüksek bilişsel yeteneğe sahip olma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu keşfetti.

BENZERSİZ ÇALIŞMA

Konuyla ilgili diğer araştırmalarla karşılaştırıldığında, bu çalışma benzersizdir. Çünkü erken çocukluk ve yetişkinlikteki diyetin yaşamın ilerleyen dönemlerinde bilişi nasıl etkileyebileceğini göstermektedir.

YAĞ VE İŞLENMİŞ ŞEKER

Bu yeni araştırma, yaşam boyunca (4 ila 70 yaş arası) diyet ve bilişsel yeteneklere bakan ilk çalışmadır. Yağ ve işlenmiş şeker oranı düşük beslenme planları, beyin sağlığını iyileştirebilir. Bu tür diyetlerin bazı yaygın örnekleri şunlardır: Akdeniz (bitkisel besinler ve sağlıklı yağlar). İskandinav (yerel kaynaklı meyve, sebze ve deniz ürünlerini yemek). DASH (meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız protein)...

Kaynak: HABER MERKEZİ