Örnek vermek gerekirse akşam yemeğinde önerilen porsiyon ölçüleri; üç yemek kaşığı makarna, altı başparmak büyüklüğünde patates ve bir avuç içi büyüklüğünde balıktır... Ancak 1970'lerden bu yana yemek tabakları yaklaşık 6 santim büyüdü...
NEREDEYSE TAMAMINDA
Bu büyük tabaklardan bazıları evlerimize girerken, restoranların neredeyse tamamında bu modeller bulunuyor. Servis edilen şişkin porsiyonlara alıştıkça, akşam yemeklerinde olması gerekenden çok daha büyük porsiyonlar ve dolayısıyla kaloriler tüketiyoruz.
DOĞRU PORSİYON
Örneğin, balık ve patates kızartmasının tipik bir porsiyonu 1.600 kalori içerebilirken, doğru porsiyonlanmış bir tabakta kalori yaklaşık 1.150 civarına düşüyor. Genelde fazla önem verilmeyen "tabak büyüklüğü" başımıza iş açabiliyor.