Dünyanın önde gelen yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Londra merkezli The Times Higher Education (THE), uzun bir bekleyişin ardından "Dünya Üniversiteler Sıralaması 2024"ü açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en fazla talep gören üniversitesi olarak kabul edilen Yakın Doğu Üniversitesi, bu önemli sıralamada 601-800 bandında yer alarak KKTC'nin en iyi üniversitesi olarak gösterildi. Aynı sıralamada Türkiye'deki üniversiteler arasında ise "en iyi üçüncü üniversite" unvanını elde etti. The Times Higher Education tarafından yapılan bu sıralama, Yakın Doğu Üniversitesi'nin uluslararası alandaki prestijini bir kez daha doğruluyor.

The Times Higher Education, "Dünya Üniversiteler Sıralaması- World University Rankings 2024"ü bu yıl 20. kez yayımladı ve sıralama metodolojisinde önemli değişikliklere gitti. Dünya genelindeki üniversiteleri sıralamak için kullandığı performans göstergelerinin sayısını 13'ten 18'e çıkardı. Bu göstergeleri beş ana grup altında topladı: Öğretim, Araştırma Ortamı, Araştırma Kalitesi, Uluslararası Görünüm ve Endüstri. Bu başlıklar altında yer alan kriterler şunlardır: Eğitim Saygınlığı, Öğrenci-Akademisyen Oranı, Doktora Lisans Oranı, Doktora Akademisyen Oranı, Kurumsal Gelir, Araştırma Saygınlığı, Araştırma Geliri, Araştırma Verimliliği, Atıf Etkisi, Araştırma Gücü, Araştırma Mükemmelliği, Araştırma Etkisi, Uluslararası Öğrenciler, Uluslararası Personel, Uluslararası Ortak Yazarlık, Yurtdışı Çalışmaları, Endüstriyel Kazanç ve Patentler.

Dünya Üniversiteler Sıralaması 2024'te dikkat çeken bir diğer değişiklik, araştırmaya dahil edilen üniversite sayısındaki artıştır. Geçen yılki listede 104 ülkeden 1,799 üniversite yer alırken, bu yıl 127 ülkeden başvuru kriterlerini karşılayan 2,673 üniversite arasından 1,904'ü sıralamaya dahil edildi.

“Bu başarı ayrıca KKTC’nin eğitim alanındaki uluslararası saygınlığını artırıyor”

Üniversitenin 2024 listesindeki yerine ilişkin açıklama yapan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Üniversite olarak, bu prestijli sıralamada sahip olduğumuz konum bizim için büyük bir gurur kaynağı. En iyi üniversiteler sıralamasında KKTC’de ilk sırada olmamız, Türkiye’de ise üçüncü sırayı paylaşmamız üniversitemizin eğitim ve araştırmadaki yüksek standartlarının bir göstergesidir” ifadesini kullandı.
“Bu başarı, sadece üniversitemizin değil, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin eğitim alanındaki uluslararası saygınlığını artırıyor” diyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Öğrencilerimize en iyi eğitimi sunmaya devam edeceğiz. Dünya üniversiteler arasında rekabet edebilirliğimizi daha da artırmak için çalışmaya, bilim üretmeye ve araştırmalarımızı ürüne dönüştürmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.


“Bu başarı, bilimsel araştırma ve eğitim kalitesi ile uluslararası işbirliği konularındaki özverili çalışmalarımızın bir sonucu”

Üniversitenin 2024 listesindeki konumunu, “Bilimsel araştırma ve eğitim kalitesi ile uluslararası iş birliği konularındaki özverili çalışmalarının bir sonucu” olarak niteleyen Rektör Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise “Üniversite olarak, bu başarıyı sürdürülebilir kılmak ve daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Her biri kendi alanlarında yetkin ve bilimsel üretkenliği yüksek bir akademisyen kadrosuna sahip olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Şanlıdağ, “Özverili çalışmaları ile bilim üreten ve araştırmalarını bilim dünyası ile paylaşan meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Onların katkıları olmadan bu başarı mümkün olmazdı” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: iha