Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, yaz aylarında artan mantar hastalıklarına karşı nasıl korunabileceğimizi ve tedavi süreçlerini Şok Gazetesi okurları için anlattı.
Yazın gelmesiyle birlikte serinlemek için deniz ve havuzlara olan ilgi artıyor. Fakat bu keyifli aktivitelerin cildimize olan etkilerini de unutmamak gerekiyor. Sıcak havalar ve nem, ciltte mantar enfeksiyonlarının daha kolay ortaya çıkmasına neden oluyor. Yaz boyunca dikkat etmemiz gereken bu sağlık sorunlarına karşı ne gibi önlemler alabileceğimizi ve tedavi süreçlerini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay'dan öğrendik.
Mantar enfeksiyonlarına yakalanmamak için spor salonları, banyo, plaj ve havuz alanlarında ortak kullanılan havlu ve terliklerin kullanımından kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, kişisel hijyenin önemini vurguluyor. Eğer enfeksiyon belirtileri görülürse, doktorun önereceği tablet ya da krem, losyon, sprey veya şampuan tarzında mantar ilaçlarıyla tedavi edilebileceğini ifade ediyor.
Mantar hastalığı nedir?
İnsanda 200 farklı mantar türü enfeksiyona neden olabilir. Mantar hastalığı bir enfeksiyon türüdür, cilde dışarıdan bulaşan mantarlar nedeniyle sıklıkla yuvarlak, halka şeklinde, kırmızı kenarlı ve kaşıntılı yaralar oluşur. Cilt mantarları kaşıntı, kızarıklık, pullanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çok kolay bulaşabilir. En sık ayak, tırnak, genital bölge, kasık ve saçlarda görülür.
Mantar hastalığı nasıl bulaşır?
Mantar hastalığı çeşitli yollar ile bulaşır. Mantar ile enfekte bir kişinin cildiyle doğrudan temas; havlu, terlik, çarşaf, ayakkabı gibi eşyaların ortak kullanılması; spor salonları, hamam, yüzme havuzları ve sauna gibi sıcak ve nemli ortamlar ile bulaş riski artar. Bazı mantar türleri topraktan ve hayvanlardan da insanlara bulaşabilir.
ORTAK EŞYA KULLANIMINA DİKKAT
Mantar hastalıklarından kaçınmak için nelere dikkat etmek gerekir?
Mantarın hastalık yapması için iki faktöre ihtiyacı vardır. Isı ve nem. Mantar hastalıklarından kaçınmak için terledikten sonra, banyo ve yüzme gibi durumlardan sonra vücudun kurulanması, nemli ortamlardan kaçınılması, mantar enfeksiyonu olan kişiler ile ortak havlu, çamaşır, çarşaf ve ayakkabı kullanımından kaçınılması, dar kıyafetler giymekten kaçınılması, mantar enfeksiyonu olan hayvan temasından kaçınılması ve kişisel hijyene dikkat edilmesi gerekir.
Mantar hastalıkları nasıl anlaşılır?
Mantar enfeksiyonunun vücudun hangi bölgesinde bulunduğuna göre belirtileri farklılıklar gösterebilse de ortak bulgular; ciltte halka şeklinde kızarıklık, pullanma ve şiddetli kaşıntıdır. Bazen kötü koku olabilir. Tırnak mantarlarında ise tırnak renginde ve yapısında değişiklikler görülmektedir. Tırnakta renk değişikliği, sararma, kalınlaşma, tırnak altının boşalması gibi belirtiler verir. Eğer görüntüden tanı koyamazsanız, mikroskobik inceleme ve kültür yöntemleri ile tanı konulabilir.
ÖNEMLİ OLAN HASTALIK YAYILMADAN TEDAVİ ETMEKTİR
Mantar hastalığı karşısında neler yapılmalı?
Öncelikle mantar enfeksiyonu olduğunu düşünen ve daha önce bahsettiğim belirtilere sahip olan hastaların uzman bir dermatoloğa başvurmasını öneriyoruz. Vücut bağışıklığını düşüren bazı hastalıklar veya ilaçlar, şeker, obezite gibi durumlarda da mantar hastalığının görülme sıklığı artabileceği için uzman hekime başvurulması ve tanı konması gereklidir. Mantarın yerine, türüne ve şiddetine bağlı olarak tedaviler değişebiliyor. Duruma göre krem veya hap tedavisi planlanabilir. Bu sürede, kişinin hijyenine dikkat etmesi, ortak eşya kullanımından kaçınması, vücudunu kuru tutması ve ek hastalıkları varsa takipte olmasını öneriyoruz. Ayak parmak arası ve kasık gibi bölgeleri kuru tutmak için pudra kullanılabilir. Önemli olan mantar hastalığı yayılmadan tedavi etmektir. Bu amaçla dermatoloğunuz ağızdan alınan tablet ya da krem, losyon, sprey veya şampuan tarzında mantar ilaçlarını hastaya reçete edecektir.