Zafer Şahin'in Fatih Altaylı'yı hedef alarak ve sosyal medya üzerinden "Fatih Altaylı adlı yavşak Kılıçdaroğlu’nun buluştuğu gazeteciler için 'Ayak Takımı' ifadesini kullanmış. O toplantıya katılan biri olarak tıklanma ve etkileşim için her yere kuduz gibi saldıran bu zengin oğlanına cevap verme hakkımı kullanıyorum. Ayak takımındanım Altaylı. Senin gibi yavşak, her devrin adamı bir faşist olmaktan iyidir." şeklinde yaptığı paylaşım gündem oldu. 

DAVA YOLUNA GİDİYOR

Öte yandan Zafer Şahin'in Fatih Altaylı'ya 'yavşak' dediği paylaşımı RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in alıntılayıp alkış eşliğinde paylaşması de dikkat çekti. Tüm bunların ardından Fat,h Altaylı iki isme de dava açacağını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte 'yavşak' ifadesinin suç olup olmadığı merak konusu oldu. 

SÖZLÜK ANLAMI ÇOK BAŞKA

Yavşak kelimesinin sözlük anlamı “bit yavrusu” veya “geveze, yılışık kimse” şeklindedir. Ancak günümüzde yavşak kelimesi muhatabın şeref ve saygınlığına zarar vermek amacıyla kullanılan bir hakaret ifadesi olarak değerlendirilmektedir.

HAKARET SUÇU SAYILIYOR MU?

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 125. maddesinde hakaret suçu düzenlenmiştir. Buna göre; “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” hükmü gereğince hakaretin cezasının 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY