Yeni araştırmalar vücudun kritik şekilde yaşlandığını, özellikle 44 yaş civarında hızlı değişimler olduğunu ve 60 yaşına geldiğimizde başka bir değişim bulunduğunu öne sürüyor. Nature Aging dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, vücudumuz aslında doğrusal olmayan bir şekilde yaşlanıyor.
NEREYE BAKARSANIZ BAKIN
Vücudumuzdaki belirli molekül türleri 40'lı yaşların ortasına ve 60'lı yaşların başına geldiğimizde önemli ölçüde artıyor veya azalıyor. Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Genetik Profesörü olan Michael Snyder, "Zamanla kademeli olarak değişmiyoruz; gerçekten dramatik değişimler var. 40'lı yaşların ortalarının, 60'lı yaşların başının kritik olduğu ortaya çıktı. Ve hangi molekül sınıfına bakarsanız bakın bu doğru" dedi.
DÜZENLİ İNCELENDİ
Araştırmacılar, uzun süre boyunca her birkaç ayda bir kan ve diğer örnekleri bağışlayan 108 katılımcının verilerini inceledi. 135.000'den fazla farklı molekül, protein ve mikroptaki yaşa bağlı değişiklikleri analiz ettiler. Uzmanlar, en büyük değişimlere sahip moleküllerin, insanların 40'lı yaşlarının ortasında ve 60'lı yaşlarının başında gerçekleştiğini buldu.
KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ!
Profesör Snyder, 60'ların başındaki değişiklikleri bulmanın o kadar da şaşırtıcı olmadığını, çünkü hastalık risklerinin o dönemde arttığını söyledi. Ancak 40'ların ortasındaki değişikliklerin kadınlarda ve erkeklerde eşit derecede gerçekleşmesi şaşırtıcıydı.
SPESİFİK BULGULAR
Yaş grubuna göre spesifik bulgular şöyle gerçekleşti: 40'lı yaşların ortası: Kalp damar hastalıkları, cilt ve kas, alkol, kafein ve lipid metabolizmasıyla ilgili moleküllerin miktarında önemli değişiklikler bulundu. 60'lar: Bu yaşta bulunan değişikliklerin karbonhidrat ve kafein metabolizması, bağışıklık düzenlemesi, böbrek fonksiyonu, kalp-damar hastalıkları, cilt ve kaslarla ilgili olduğu görüldü... Uzmanlar, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşmanızı ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemenizi öneriyor.