Global Liderler Zirvesi'nin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Bolat, yeşil mutabakata uyum sağlama çalışmalarını ve yapay zekâ risklerine karşı alınacak önlemleri vurgularken, otomotiv, emlak ve tüketici haklarıyla ilgili yeni düzenlemeleri de paylaştı.

İstanbul Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleşen Global Liderler Zirvesi'nin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, yapay zekâ teknolojisinin hızla geliştiğini ve bu gelişmenin getireceği fırsatlarla birlikte pek çok soru işaretinin de olduğunu ifade etti. Bolat, yapay zekânın önümüzdeki 10-15 yıl içinde nereye evrileceğinin belirsiz olduğunu vurgularken, bu teknolojinin hukuki ve sosyal riskler barındırabileceğini, ancak Ticaret Bakanlığı olarak bu risklerin azaltılması yönünde çalışmalara hazır olduklarını belirtti. "Yapay zekâ çağı, fırsatlar kadar sorumluluklar da içeriyor" dedi. 

YEŞİL MÜTABAKAT EYLEMİ

Bakan Bolat, dünya gündeminin diğer önemli konularından biri olan sürdürülebilirlik hakkında da açıklamalarda bulundu. Sürdürülebilirliğin, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilme kabiliyetine zarar vermeden bugünkü ihtiyaçların karşılanması anlamına geldiğini belirten Bolat, iklim değişikliği, kuraklık, eşitsizlik ve açlık gibi sorunların sürdürülebilir kalkınma ile çözüm bulabileceğini dile getirdi. Birleşmiş Milletler’ in sürdürülebilirlik hedeflerine paralel olarak, Ticaret Bakanlığı'nın da ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ hazırladığını belirten Bolat, planın yeşil ve döngüsel ekonomiye geçiş, temiz enerji, sürdürülebilir tarım ve akıllı ulaşım gibi başlıkları içerdiğini söyledi.

5 YIL SÜREYLE DESTEKLENECEK

Bakanlık olarak sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm projelerine verdikleri desteği de açıklayan Bolat, "Responsible Programı" çerçevesinde, şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla danışmanlık hizmetleri giderlerinin yüzde 50 oranında 5 yıl süreyle destekleneceğini belirtti. Bu projeyle, şirketlerin ulusal ve uluslararası fonlara erişiminin kolaylaştırılmasının hedeflendiğini de ekledi.

EMLAK VE OTOMOTİVDE YENİ DÜZENLEMELER

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, gazetecilerin sorularını da yanıtlayarak otomotiv, emlak ve tüketici haklarıyla ilgili yapılan son düzenlemeleri anlattı. Bolat, özellikle emlak ve otomotiv piyasalarında fiyat manipülasyonlarını engellemeye yönelik adımlar atıldığını belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kovid-19 döneminde otomotiv sektöründe yaşanan yedek parça sıkıntısı nedeniyle fiyatlarda ciddi yükselişler olduğunu, ancak bakanlık olarak aldıkları önlemlerle bu alanda istikrar sağladıklarını söyledi. Özellikle 2. el satışlarda önemli düşüşler yaşandığını belirten Bolat, birinci el satışların ise stabil bir seyir izlediğini vurguladı. Bolat, yaz döneminde emlak ve otomotiv sektörlerinde iki önemli düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti. Emlak sektöründe, mülk sahiplerinin e-devlet üzerinden emlakçılara yetki vererek güvenli satış ve kiralama işlemleri yapmalarına olanak sağlayan düzenlemenin 15 Eylül'de başladığını, 1 Ocak'tan itibaren ise tamamen yürürlüğe gireceğini açıkladı. Otomotiv sektöründe ise 27 Eylül'de başlayacak olan güvenli ödeme mekanizmasıyla, araç satışlarında tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR