Rubülhali Çölü'nde kumlara gömülü sırlar bulunuyor. Arap Yarımadası'ndaki geniş çöl, çoğu kişiye göre; arkeolojik eserler gizlemiyor. Ancak yapay zeka bu konuda onlara katılmıyor gibi görünüyor!

Ab3A10Bc4E8De97A10F7103Bb1011Ded
Abu Dabi'deki Halife Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ileri teknolojiye sahip bir çözüm geliştirdi. Projenin baş araştırmacılarından biri olan atmosfer bilimci Diana Francis, "Araştırmamızı yönlendirecek ve odaklayacak bir şeye ihtiyacımız vardı" dedi.
Ekip; zorlu yüzeylerin altındaki nesneleri ortaya çıkarmak için radyo dalgalarını kullanan bir uydu görüntüleme tekniği olan sentetik açıklıklı radar (SAR) tarafından toplanan görüntülere odaklandı. Bunları analiz etmek için bir algoritma oluşturdu.

BİLİNEN ALAN

Arkeologların zaten bildiği bir alan olan Saruq Al-Hadid yerleşim yerinden alınan verileri kullanarak algoritmayı geliştirdi. Saruq Al-Hadid hala kazı çalışmalarının sürdüğü ve 5.000 yıllık tarihi eserlere sahip olduğu düşünülen bir bölge...

3 BOYUTLU MODEL

Francis, "Algoritma tamamlandığında, bize henüz kazılmamış yakınlardaki diğer potansiyel alanlar hakkında ipucu verdi" şeklinde konuştu. Teknolojinin hassasiyetle çalışabildiğini ve arkeologlara nelerin gömülü olduğuna dair daha iyi bir fikir verecek 3 boyutlu modellerinin oluşturulabildiğini de sözlerine ekledi.

KAZILAR YAPILACAK

Francis ve ekibi, hükümet kuruluşu Dubai Culture ile iş birliği yaparak, "uydunun uzaydan ölçtüğü şeyleri kopyalayan" bir yer altı radarı kullandı. Dubai Culture şimdi yeni belirlenen alanlarda kazı yapmayı planlıyor. Francis, bu tekniğin gelecekte daha fazla gömülü arkeolojik hazineyi ortaya çıkarabileceğini umuyor.

Muhabir: Eray Erginbaş