Brezilya'daki büyük kedilere özel bir barınakta, veterinerler dünyanın en büyük tropikal sulak alanında çıkan orman yangınlarından çıkan bir jaguarın yaralarını dikkatlice sarıyor.

MAALESEF OLMADI

Hayvanın iyileşmesi beklenirken, Pantanal'daki yaşam alanı adeta küle döndü. Pantanal, dünyanın en yüksek jaguar yoğunluğuna sahiptir. Ayrıca milyonlarca kayman, papağan ve dev su samuruna da ev sahipliği yapmaktadır. Maalesef birçoğu yangınlardan kurtulamadı.

YANGIN SALGINI

Brezilya, uzmanların iklim değişikliğine bağladığı ve yetkililerin "yangın salgını" adını verdiği tarihi bir felaketle boğuşuyor. Bu yıl şu ana kadar Brezilya Amazon'unda yaklaşık 6.7 milyon hektar (16.6 milyon dönüm) alan yandı. Bu da yağmur ormanının yüzde 1.6'sına denk geliyor.

2 BİNDEN AZLAR

Kıtanın en büyük kedisi olan jaguar, Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından "tehlike altındaki" türler arasında listeleniyor. Bölgede 2 binden az hayvanın kaldığı tahmin ediliyor. Itapira adlı jaguar, alevlerin çok etkilediği Miranda kasabası yakınlarındaki bir kanalizasyon borusunda saklanırken bulundu. Dört pençesi de yanmıştı.

ENDİŞELİ GELECEK

Bir ay boyunca neredeyse her gün bakım gören Itapira'nın durumu düzeldi. Veteriner Luczinski, "Buraya getirilmeseydi, doğada kalsaydı muhtemelen artık hayatta olmayacaktı" dedi. Ancak bakıcılar jaguarın geleceği konusunda endişeli. Çünkü döneceği alanda hala yangınlar görülüyor.

Muhabir: Tamer Ayeri