Kanadalı yetkili Landon Shepherd, Jasper kasabasında yüzlerce yapıyı yok eden orman yangınının, Jasper Ulusal Parkı'nda son yüzyılda kaydedilen en büyük yangın olduğunu ve aylar sonra bile devam edebileceğini söyledi. Shepherd, "Son beş yılda benzer olaylar yaşadık. Bunun bize öğrettiği şey; Jasper'daki yangın sezonunun sonbahara kadar devam edebileceğidir" dedi.

TAHLİYE EDİLMİŞLERDİ

Bölgeye 1.5 gün boyunca yağış düştü ancak topluluğun yakınlarında hala aktif sıcak noktalar var. Alberta eyaletindeki Rocky Dağları'nda bulunan kasabada ve çevresinde yaşayan 20.000'den fazla kişiye, hızla yayılan orman yangınları nedeniyle tahliye emri verilmişti.

26 Temmuz 2024 Cuma günü Alta, Jasper'da küçük bir yanmış araba yığını. Jasper kasabasına doğru ilerleyen orman yangınları milli parkın boşaltılmasını zorunlu kıldı. (Amber Bracken/The Canadian Press via AP)

358 YAPI YIKILDI

Parks Canada, kasabanın 1.113 yapısından 358'inin yıkıldığını söyledi. Şehir merkezindeki bazı bölgelere ve kritik altyapıya elektrik verildiği, bunun daha fazla hasar tespiti ve onarım çalışmalarının hızlandırılmasına yardımcı olacağı söylendi.

28 GÜN DÖNEMEYECEKLER

Jasper sakinlerinin kasabalarına dönmelerine izin verilmesinin yaklaşık 28 gün süreceği öğrenildi. 2016'da şiddetli bir yangından etkilenen Fort McMurray vatandaşları da benzer süreçten geçmişti. Ayrıca tahliye edilen kişiler için geri dönüş öncesinde otobüs turları düzenlenecek. Böylece insanlar, hasarın boyutunu kendi gözleriyle görecek.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL