Meşe ve çam ağacından yapılan Saga Farmann kışı İstanbul’da geçirdikten sonra Akdeniz’e açılacak. 12 Viking torununu taşıyan Saga Farmann, 17 Eylül’de gerçekleşecek klasik tekneler buluşmasında amiral gemisi olarak İstanbul Boğazı’nda boy gösterecek. 1200 yıl önce İstanbul’a gelen atalarını hatırlatan geminin kaptanı Lars Bill, ‘’3500 km arkamızda bırakarak geldiğimiz İstanbul’da olmaktan çok mutluyuz’’ dedi.


Klastad” isimli geminin birebir kopyası Saga Farmann

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, 9. Yüzyıldan itibaren Vikingleri de konuk etmişti. Bizans İmparatorluğu ile ticaret yapmak ve paralı asker olmak için İstanbul’a gelen Vikingler’in izleri halen Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Bathonea antik kentinde bulunuyor. Vikinglerin torunları bu kez aynı rota üzerinden İstanbul’a geldi. Norveç’teki Viking Kültür Mirasını Koruma Vakfı. Yıllardır bu seyahate hazırlanıyordu. Vikinglerin tarihini, kültürünü ve insanlık tarihindeki yerini tanıtmak isteyen vakfın desteğiyle 12 kişilik mürettebatıyla gelen Saga Farman kışı İstanbul’da geçirecek. Koyun ve biley taşı taşırken 1000 yıl önce batan “Klastad” isimli geminin birebir kopyası olarak yapıl…

29 Nisan’da Norveç’in Tonsberg şehrinden yola çıkan gemi 21 metre boyunda. Uygun rüzgarla yelken açarak ilerleyen gemi, tuzlu suya dayanıklı meşe ve çam ağacından yapıldı. Omurgaların üzerine kaplamalar yerleştirilen Saga Farmann, Kuzey Denizi’nin ardından Almanya’da kanallara ve nehirlere girdi. Tuna Nehri üzerinden Karadeniz’e ulaşan gemi, 3 yıllık seyahatinin en uzun molasını İstanbul’da verecek.
Saga Farmann’ın kaptanı Lars Bill, Viking kültürüne dünya genelinde artan ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Gemiyi tamamen dönemin Viking teknikleriyle yaptıklarını söyleyen Bill, ‘’Vikingler ile İstanbul’un tarihsel bağları bizleri çok heyecanlandırıyor. Tarihi bir rotada kültürler arası yolculuk yapıyoruz. Vikigler, İstanbul’a “Miklagard” derdi. Miklagard, bizi çok heyecanlandırıyor. Vikinglerin sadece savaşçı olmadığını, tüccar ve denizci olduklarını da göstermek istiyoruz. Viking mirasını, gemi yapma tekniklerini, yelkenli tekniklerini, nasıl yaşadıklarını anlatacağız.’’ dedi.


AKDENİZ’E AÇILMADAN İSTANBUL’DA BAKIM GÖRECEK

Arkeoloji dünyasını şaşırtan Yenikapı batıklarını tarihe kazandıran Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ise, Bu buluşmanın iki ülke ilişkileri açısından önemine değindi. Prof. Dr. Ufuk Kocabaş; ‘’ Bu rota gerçek bir kültür etkileşimi. Vikinglerin her yönünü anlatan seyahatte İstanbul’a özel önem vermeleri tarihsel mirasımızın birleştirici gücü olacak’ dedi. Kalamış SETUR Marina’da bir süre kaldıktan sonra Rahmi M. Koç Müzesi’ne ziyarete açılacak gemi Akdeniz’e yelken açmadan önce İBB Şehir Hatları Genel Müdürlüğü tarafından bakıma alınacak. Saga Farmann, Akdeniz ülkelerinde yapacağı yolculuğun ardından 3 yıl sonra Norveç’te olmayı planlıyor.  

YAVUZ GAYBERİ

Editör: Elif Kızılçay