Farklı sebze ve meyvelerden üretilen turşular, sofralara renk katarak kış aylarında sağlıklı ve lezzetli bir seçenek sunuyor. Gaziantep turşusunun birçok faydası bulunmakla birlikte, en önemli özelliği acı biberlerde bulunan C vitamini ile öne çıkıyor. Turşu satıcısı Atilla Duru, bu özelliklere dikkat çekerek, "Gaziantep’te ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen acı biberler, turşunun hem rengini hem de tadını belirliyor" dedi.

Turşu satıcısı Atilla Duru, eylül ve ekim aylarının turşu yapımı için uygun olduğunu belirtti. Bu dönemde hemen hemen herkesin kendi evinde turşu yapmaya başladığını ifade eden Duru, aynı zamanda hazır turşu taleplerini karşıladıklarını belirtti. Süs biberi, tombul acı biber, domates, cin biberi turşusu, ezme turşu, kornişon, acı sos turşusu, acur, Antep biberi, lahana ve sarımsak turşusu gibi çeşitli turşuların bulunduğunu söyleyen Duru, her damak tadına uygun seçenekler sunabildiklerini vurguladı.



Turşunun sağlık açısından da faydalı olduğunu belirten Atilla Duru, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığına iyi geldiğini ifade etti. Ayrıca, turşu suyunun boğaz ağrısı ve öksürüğe de iyi geldiğini sözlerine ekledi.

Turşunun yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktalara da değinen Duru, acurların küçük olmasının önemli olduğunu belirtti. Turşu suyu için kullanılacak tuz, sirke ve limon tuzu oranının ayarlanması gerektiğini ifade etti. Turşunun belirli bir süre olgunlaşması için beklenmesi gerektiğini söyleyen Duru, ardından turşunun basıldığı bidonlardan çıkartılarak tüketilebileceğini belirtti.

Atilla Duru, turşularını yurt dışına ve çevre illere de sattıklarını dile getirdi. En çok satış yaptıkları ülkelerin Almanya ve Hollanda olduğunu belirten Duru, çevre illerden de İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa ve Gaziantep'e talep geldiğini söyledi. Son olarak, fiyatların geçen yıla göre yüzde 100 arttığını ifade eden Atilla Duru, bu yılki fiyat aralığını 280-300 olarak açıkladı.

iha