Hayalet ağlar, ticari ya da amatör avcılık yaparken takılan, kopan veya bilerek bırakılan av araçları, sucul ekosistemdeki canlıların ölümüne neden oluyor.
Denizlerde veya iç sularda hayalet av araçları kaybolduktan sonra da avcılık faaliyetlerini devam ettirerek, sucul biyoçeşitliliğin tehlikeye girmesine sebep oluyor.
Sucul biyoçeşitliliğin bu tür tehlikelerden korunması amacıyla İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda uygulanan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında bugün düzenlenen etkinlikte Yeşilköy sahilinden hayalet ağlar çıkarıldı.
"Denizler hem sürdürülebilir avcılık için hem de denizin yaşamı için hepimize lazım"
Etkinlikte konuşan İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, hayalet ağların denizin dibinde hem kirliliğe sebep olduğunu hem de ekosisteme zarar verdiğini söyledi.
25 maddelik müsilaj ile mücadele eylem planı içerisinde hayalet ağlar sorununun da olduğunu belirten Karaca, şunları kaydetti:
"2014 yılından itibaren bu projeyi yürütüyoruz. Yaklaşık 5 milyon metrekare alanı taradık ve bu alandan 332 bin metrekare terkedilmiş ağı alarak çeşitli alanlarda kullanılmak üzere geri dönüşüme verdik. Programı sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaş kurumlarımız ile beraber yapıyoruz çünkü denizler hem sürdürülebilir avcılık için hem de denizin yaşamı için hepimize lazım. Bugün yaklaşık 15 bin metrekare ağ denizden çıkardık. Elimizden geldiğince bu faaliyetimize devam edeceğiz ve denizlerimizi koruyacağız."
Bu arada etkinlikte verilen bilgiye göre, İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Sahil Güvenlik, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, İBB Zabıta Daire Başkanlığı Deniz Zabıta Amirliği ve İBB Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleriyle beraber bu yıl içerisinde yaklaşık 5 bin metre uzunluğunda 15 bin metrekare ağ (kaçak dalyan ağı), 2 adet büyük pinter ve 2 adet büyük balık kafesi denizden çıkarıldı.
Bugünkü etkinlikte de 7 noktadan 6 bin metre uzunluğunda 7 adet olmak üzere toplam 18 bin metrekare hayalet ağın denizden çıkarılma işlemi gerçekleştirildi.
Böylece, 2022’de 250 bin metrekarelik alan taranarak, toplamda 33 bin metrekare hayalet ağ denizden çıkarıldı.
(AA)