Vakıflar Genel Müdürlüğü, üniversite ve ortaöğretim öğrencilerine burs desteği sağlıyor. Eğitimde ihtiyacı olan öğrencilerin başvurduğu burslardan biri olan ve kısa adıyla VGM bursu şeklinde bilinen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün burs başvuruları hakkında detayları belli oldu.

VGM BURSU BAŞVURUSU

VGM Bursu'na başvuru, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün internet adresi www.vgm.gov.tr üzerinden yapılıyor. Siteye giriş yaptıktan sonra ''Burs Hizmetleri'' alanına tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

VGM BURSU BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?

Vakıflar Genel Müdürlüğü, internet adresinden burs başvurusu hakkında detaylı bir bilgilendirmeyi henüz yapmadı. Ancak geçtiğimiz sene başvurular Kasım ayında alınmıştı. Ortaöğrenim bursu başvuru tarihi için başlangıç 7 Kasım, Yükseköğrenim bursu için başlangıç tarihi 21 Kasım olarak belirlenmişti.

VGM BURSU NE KADAR?

VGM bursu 2022-2023 eğitim yılında ortaöğrenim öğrencileri için 500 TL olarak belirlenmişti. Yine yükseköğrenim öğrencileri için de 1.250 TL olarak belirlenmiş ve uygulanmıştı. Bu eğitim yılında verilecek bursun miktarının ne kadar olacağı henüz duyurulmuş değil.

KİMLERE BURS VERİLMEZ?

Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliğinin ''Burs Verilmeyecek Öğrenciler'' başlıklı 5. Maddesinin (1) fıkrasına göre;

a) Sürekli bir işte çalışarak en az asgari ücret düzeyinde ücret alan veya gelire sahip öğrencilere,

b) Yabancı uyruklu öğrencilere,

c) Polis Akademisi ile askeri okul öğrencilerine,

ç) Ek süre öğrenim gören öğrencilere,

d) Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine,

e) Kamu kurumlarından karşılıksız eğitim yardımı ve burs alan öğrencilere,

f) Genel Müdürlükten muhtaç aylığı alan öğrencilere,

g) Bir önceki eğitim yılında Genel Müdürlük bursundan yararlanmaktayken başarısız olma nedeniyle bursu kesilen öğrencilere yükseköğrenim bursu verilmez.

Ancak aynı maddenin (2) fıkrasına göre;

Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakanın onayı ile Türkiye’ye eğitim için gelmiş yabancı uyruklu öğrencilere Genel Müdürlükçe belirlenecek burs kontenjanının %10’u kadar kontenjan ayrılarak burs verilebilir.

Kimler Ortaöğrenim Bursundan Yararlanamaz?Kardeşi Vakıflar Genel Müdürlüğü Ortaöğretim Bursundan yararlanmakta olan öğrenciler, Kamu kurumlarından karşılıksız eğitim yardımı ve burs alan öğrenciler ve Vakıflar Genel Müdürlüğünden muhtaç aylığı alan öğrenciler ortaöğrenim bursundan yararlanamazlar.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda anasınıfında okuyan öğrencilere ortaöğrenim bursu verilmemekte olup Türk Vatandaşı olmayan öğrenciler de ortaöğrenim bursundan yararlanamaz. Resmi okullarda örgün eğitim görürken burs almaya hak kazanan öğrencilerin özel okula ya da açık öğretim ortaokuluna, açık öğretim lisesine ya da mesleki açık öğretim lisesine geçmeleri halinde bursları kesilir.
 

Editör: Orhan Duman