Jyotish olarak da bilinen bu eski çalışma sistemi, binlerce yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmıştır ve MÖ 1500'e kadar uzanmaktadır. Gök cisimlerinin, yıldızların ve gezegenlerin hayatımızı etkilediğine dair bir çalışma ve inançtır.
"Vedik" kelimesi, astroloji sisteminin ilkel temeli olarak hizmet eden Hinduizmin en eski kutsal metinleri olan "Vedalar" kelimesinden türemiştir. Hinduizm de Vedalardan yararlanır, bu da dini büyük astrolojik olaylarla "yakından iç içe" kılar.
Netflix'in Indian Matchmaking programında yer alan Vedik astrolog Sophie Won, 'Vedik astroloji, Hindistan'da evliliklerde çöpçatanlık yapmak için yaygın olarak kullanılıyor.' diyor.
Aslında Won, geleneksel Hint ailelerinin ayarlanmış evlilikleri kolaylaştırmak için "doğum haritalarına güvenen" astrologlara sahip olduğunu söylüyor. Bu yüzyıllardır uygulanan uygulama bugün Hindistan'da yaygınlığını sürdürüyor ve Vedik astrolojinin "en popüler uygulamalarından biri" olarak duruyor. Batı astrolojisinin güneşe yaptığı vurguya kıyasla, Vedik astroloji aya öncelik verir. Dünya'ya en yakın gök cismi olan ayın "en önemli enerjik etkiyi uyguladığına" ve geçmiş yaşamlarımıza ve gelecekteki deneyimlerimize "iletken görevi gördüğüne" inanılır.
"Vedik astrolojide astrolojik zamanlama ve uyumluluk belirlenirken, hesaplamalar yalnızca kişinin ay burcuna ve konumuna dayanır," diyor Won. "Ay, zihni, duyguları ve bu dünyaya geldiğimiz ve doğduğumuz anneyi sembolize eder.
Batı astrolojisinin aksine, dış gezegenler - Neptün, Uranüs ve Plüton - Vedik astrolojisinde önemli değildir çünkü çok daha sonra keşfedilmişlerdir. Bu nedenle, Won, antik çalışmanın "tarihsel bağlam ve bilgi eksikliğinden dolayı" bunları yorumlamak için kullanmadığını söylüyor.
VEDİK ASTROLOJİ NEDİR?
Vedik astroloji, gök cisimlerinin, yıldızların ve gezegenlerin hayatlarımızı etkilediğine dair bir çalışma ve inançtır. MÖ 1500'e dayanan Vedalar adı verilen antik Hindistan'dan gelen kutsal yazıtlara dayanmaktadır. Bu kutsal yazılara göre, Vedik astrolog Sophie Won PEOPLE'a "karmamızın yıldızların ve gezegenlerin konumlarıyla karmaşık bir şekilde bağlantılı olduğunu" söylüyor. Bu bağlantının anlaşılması, onların analizleri yoluyla kolaylaştırılıyor.
Won, "Atalarımız gök cisimlerinin konumları ile çevresel değişimler, insan davranışları ve psikoloji gibi olgular arasında korelasyonlar gözlemlediler." diyor. Bu gözlemler "titizlikle kaydedildi ve nesilden nesile aktarıldı. Won, Vedik astrolojinin "hayatın karmaşıklıklarında" yol alan kişiler için "bir rehber ışık" olarak kullanıldığını söylüyor. "Hayatlarının yolunda kaybolmuş veya emin olmayan kişilere içgörü ve yön sunuyor."
BATI ASROTLOJİSİNDEN FARKI NE?
Vedik astroloji ile Batı astrolojisi arasında, daha önce bahsedilen Ay'a karşı Güneş'e vurgu gibi birkaç önemli fark vardır. Ancak Won'a göre, iki çalışma arasındaki "en belirgin" fark, burçlarla ilgilidir. Örneğin, Batı astrolojisinde Yengeç burcu olabilirsiniz ancak Vedik astrolojisinde İkizler burcu olabilirsiniz. "Bunun nedeni Vedik astrolojinin sidereal zodyağı kullanmasıdır," diyor Won. Sidereal zodyak, "Batı astrolojisinde kullanılan tropikal zodyak yerine yıldızların sabit konumlarına dayanır."
Ek olarak, Won "sistemlerin arkasındaki temel prensiplerin ve temellerin" oldukça farklı olduğunu belirtiyor. Batı astrolojisi Yunan astronomisine dayanır ve Gregoryen takvimiyle uyumludur, Vedik astrolojisi ise Vedalardan büyük ölçüde yararlanır. Won, Vedik astrolojisinin "Hindu felsefesi ve maneviyatında derin kökleri olduğunu" ve karma, reenkarnasyon ve dharma gibi kavramların yorumlarda "önemli roller" oynadığını söylüyor. Öte yandan Batı astrolojisinin "Helenistik ve antik Yunan felsefesi ve geleneklerinde derin kökleri olduğunu" açıklıyor.
Batı astrolojisinde karma ve geçmiş yaşam kavramları "tartışılıyor", ancak Won, bunların Vedik astrolojiyle karşılaştırıldığında "ana amaçlarından biri olarak görülmediğini" söylüyor.
VEDİK BURCUNUZ NE?
Vedik astrolojide burcunuz, güneş burcunuz tarafından değil, ay burcunuz tarafından belirlenir. Won, bu tercihin, ayın "bir bireyin iç dünyasını zamanlama ve anlama" konusunda "büyük öneme sahip olduğuna" olan inançtan kaynaklandığını söylüyor.
Zamanın farklılaşması nedeniyle, uyum sağladığınız Vedik burç (sidereal burç) Batı astrolojisindeki burcunuzdan (tropikal burç) farklı olabilir. Won, "Batı burcu Koç, Vedik burç Balık anlamına gelebilir" diyor. İşte günlerimizi, yıllarımızı, mevsimlerimizi ve burçlarımızı tanımlayan zamanlama sisteminin nasıl çalıştığı. Zaman, Dünya'nın dönüşüyle ölçülür. Batı astrolojisinde bu dönüş bir güne veya 24 saate eşittir.
Bu arada, Vedik astrolojisi ekinoksun alayını hesaba katar. Bu nedenle, bir gün yaklaşık 23 saat, 56 dakika ve altı saniyedir. Ekinoksun alayı, Dünya'nın bir galaksi içinde dönmesini açıklar, bu da döner ve bu nedenle Vedik yılı Batı yılından yaklaşık 20 dakika daha uzun yapar.
Bu, burçların her 72 yılda bir derece kaymasına neden olur, bu yüzden Won "Vedik burcunuz Batı burcunuzdan farklı olabilir" der. Bu sistemi Celsius ve Fahrenheit ile karşılaştırır: "Her ikisi de sıcaklığın güncel ölçüleridir, ancak farklı şekillerde."
Aşağıda Vedik astrolojiye göre burcunuzu bulabilirsiniz:
- Koç/Meşa: (14 Nisan - 14 Mayıs)
- Boğa/Vrishabha: (15 Mayıs - 14 Haziran)
- İkizler/Mithuna: (15 Haziran - 15 Temmuz)
- Yengeç/Karka: (16 Temmuz - 16 Ağustos)
- Aslan/Simha: (17 Ağustos - 16 Eylül)
- Başak/Kanya: (17 Eylül - 16 Ekim)
- Terazi/Tula: (17 Ekim - 15 Kasım)
- Akrep/Vrishchika: (16 Kasım - 15 Aralık)
- Yay/Dhanu: (16 Aralık - 13 Ocak)
- Oğlak/Makara: (14 Ocak - 12 Şubat)
- Kova/Kumbha: (13 Şubat - 13 Mart)
- Balık/Meena: (14 Mart - 13 Nisan)
Won, 12 burç işaretine ek olarak, Vedik astrolojinin Ay'ın hareketini "izlemek" için 27 nakshatra (ay konakları) kullandığını söylüyor. Batı astrolojisi bunu hiç kullanmıyor. "Nakshatralar, Vedik astrolojide önemli bir temeldir çünkü bir kişinin ayrıntıları ve uygun zamanlamalar hakkında daha fazla içgörü sağlarlar," diye açıklıyor.
YÜKSELEN BURÇ NE ANLAMA GELİYOR?
Won, Vedik astrologların yükselen burcunuza, yani Yükselen burcunuza "önemli bir vurgu" yaptığını söylüyor. Bu, doğum anında doğuda yükselen burcu temsil eder. Yükselen, doğum haritanızın "başlangıç noktası"dır ve hayatınızın temelini oluşturur. Won, Vedik astrolojide "en önemli yönlerden biri" olarak gördüğünü söylüyor çünkü "temel olarak temel planınızı şekillendiriyor."
Bir astrolog olarak Won, bir kişinin yükselenini bilmenin, gezegenlerini incelemek zorunda kalmadan tüm doğum haritasının "temel yapısını" anlamasına olanak sağladığını söylüyor. Yükseleni, dünyayı, başkalarını ve kendinizi nasıl algıladığınızı etkileyen bir güneş gözlüğüne benzetiyor.
"Yükseleniniz, taktığınız güneş gözlüğünün türünü ve hayata hangi mercekten baktığınızı ortaya koyar," diye açıklıyor. "Bu mercek, yolculuğunuzun tüm yönlerini şekillendirecek ve esasen temelinizdir."
Güneş burcu, doğum anında güneşin konumuna göre belirlenen burçtur. Bir kişinin egosunu, kimliğini, eril enerjisini, babasını temsil eder ve ruhsal dürtülerinin bir yansıması olarak hizmet eder. "Güneş burcu, bir kişinin motivasyonlarını, amaç duygusunu ve yolunu anlamak için kritik öneme sahiptir," diyor Won. Batı astrolojisinde, Güneş burcu "öncü burç" olarak kabul edilir.
Won, yükselen ve güneş burcunun bir kişinin kişiliğinin çok farklı yönlerini tanımladığını belirtmenin önemli olduğunu söylüyor. Yükselen, bir kişinin "hayattaki temellerini ve bakış açısını" temsil ederken, güneş burcu "bir kişinin amacını ve motivasyonunu temsil eder." Her şeyden önce, "Doğum haritanızı değerlendirirken her ikisi de çok önemlidir." diye ekliyor.
DAHA MI DOĞRU?
Won, Vedik astrolojisinin Batı astrolojisine göre doğruluğunun "astrologlar arasında tartışmalı bir konu" olarak kabul edildiğini kabul ediyor. Her ikisini de uygularken, Vedik astrolojisinin "zaman hesaplamalarının daha doğru" olduğunu düşünüyor.
Won ayrıca Vedik astrolojide "bölümlü çizelgeler ve zamanlama analizi"nin kullanımını daha "ayrıntılı ve kesin" olarak değerlendiriyor. "Vedik astroloji zamanlama sistemi olan dasha zamanlamasının kişisel zamanlamanızı ve tahminlerinizi anlamak için en doğru araçlardan biri olduğunu buldum." diye ekliyor.