Kadın örgütleri, muhtarlar, meclis üyeleri, üniversite temsilcileri, meslek odaları, siyasi parti temsilcileri, iş ve medya dünyasından alanında uzman onlarca kadın “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Acil Eylem Planı Çalıştayı”nda buluşarak ortak akıl masasında alınacak önlemlere karşı proje ürettiler.

Çalıştayda, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, ekonomik bağımsızlık, medya dili - toplumsal algı, yerel yönetimlerin rolü, kadın örgütlenmesi, kriz anlarında kadınlara yönelik çözümler ve psikolojik şiddet gibi konular ele alındı. Uzmanlar, her bir alanda kadınların karşılaştığı zorluklara yönelik çözüm önerileri geliştirerek, somut adımlar atılması gerektiğini vurguladılar.

ŞİDDETİN HİÇBİR BAHANESİ YOK

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara’nın eşi Asiye Çaykara, yaptığı konuşmasında, şiddetin hiçbir bahanesi olamayacağını belirterek, İstanbul Sözleşmesi ve bu sözleşmeyi hukuka dayandıran 6284 sayılı kanunun önemini bildiğini ve bunu önemsediğini vurguladı. Çaykara, “Bu çalıştayda birbirimizi güçlendirerek yeni yollar ve projeler üreteceğiz. Ortak akılla hareket edecek ve sesimizi daha gür çıkaracağız. Birbirimizi dinleyerek fikir dayanışması yapacağız” dedi. Ayrıca, “Atatürk’ün bize bıraktığı bu güzel ülkede, kadınları destekleme misyonu ve vizyonuyla yolumuza devam etmemiz gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuşarak, kadınların güçlendirilmesi ve şiddetle mücadeledeki kararlılığını yineledi.

ŞOK GAZETESİ DE ÇALIŞTAYDA YER ALDI

ŞOK Gazetesi muhabirimiz Senay Güncavar da çalıştayın “Medya, Dil ve Toplumsal Algının Dönüştürülmesi” masasında yer alarak, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın oynayabileceği rol üzerine fikir ve projeler üretti. Gazeteciliğin toplumsal farkındalık yaratma gücüne dikkat çeken Güncavar, “Medya, dilin dönüşümünde ve şiddete yönelik ayrımcılığın azaltılmasında kilit bir araçtır. Toplumda kadına dair yanlış algıları yıkmak, doğru bir medya diliyle mümkün olabilir” diyerek görüşlerini paylaştı.

MEDYA DÜNYASINDAN MÜCADELEYE DESTEK

Medya masasında konunun uzmanları Avcılar Belediyesi bünyesinde "Medya Dayanışma ve Danışma Birimi" kurulmasını önererek, bu birimin gazetecilerle ortak akıl paylaşımında bulunarak projelerin hayata geçirilmesini belirtti. Ayrıca, belediye tarafından düzenlenen programlarda kadın çalışanların da yer alması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü gibi önemli tarihlerde kamu spotları hazırlamak yerine öğrenci yarışmaları düzenlenmesi ve kısa metrajlı filmler çekilmesi fikri öne çıktı

Medya masası konunun takipçisi olmak adına, çalıştay sonucunda hazırlanacak raporun, somut yaptırımlar içermesi ve bu projelerin hayata geçirilerek medyaya sunulması talep etti.

PROJELERİNİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Avcılar'ı kadınlar için güvenli bir kent haline getirmeyi, kadınların sosyal hayata katılımını artırmayı ve kadın varlığını görünür kılmayı amaçladıklarını belirtti. Çaykara, çalıştayda ortaya çıkan somut önerilerle, kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin politikalar üreterek somut adımlar atacaklarını ve bu önerileri hayata geçirmek için çalışacaklarını ifade etti.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR