Nijerya'daki ekonomik koşullar ve kötü yönetim gerekçesiyle yapılan gösteriler, birçok kişinin ölümüne ve tutuklanmasına yol açmıştı. Polise göre; protestocularla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar bazı yerlerde şiddete dönüştü. En az yedi kişi hayatını kaybetti. Ancak insan hak grupları ölü sayısını 23 olarak açıkladı.

SUÇUMUZ YOK

Ayrıca 700'e yakın kişi de tutuklandı. Pazartesi günü mahkemeye çıkan 10 kişi, vatana ihanetle suçlandı. Aynı zamanda kamu malına zarar verme ve polis memurlarını yaralama suçlamalarıyla da yargılanıyorlar. Hepsi suçsuz olduklarını belirtti.

DARBE ÇAĞRISI

İddianamede şüphelilerin, orduyu Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu'ya karşı darbeye çağırdığı belirtildi. Aynı zamanda bir İngiliz vatandaşıyla birlikte çalıştıkları kaydedildi. Mahkeme, 10 sanığın bir aydır tutuklu olmaları nedeniyle kefaletle serbest bırakılmaları talebine rağmen tutukluluklarının devamına karar verdi.

PATATES FIRLADI!

Nijerya'nın bütün büyük kentlerinde 1 Ağustos'ta başlayan gösterilerde, halk "açız" ve "kötü yönetime son" gibi sloganlar atmıştı. Nijerya, tarihte gördüğü en kötü ekonomik krizlerden birini yaşıyor. Örneğin temel gıda maddesi olan patatesler geçen yıla göre neredeyse dört kat daha pahalı.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül