Hamburger, makarna, çikolata ve cips gibi yiyeceklerle iştahınızı tatmin edemiyorsanız ve tok olmanıza rağmen sürekli olarak yemek yeme isteğiniz varsa dikkat! Uzmanlar, bu durumun hedonik açlığı tetiklediğini belirtiyor. Hedonik açlık, sadece zevk için yeme alışkanlığı olarak tanımlanıyor ve bu durumun sağlığınızı tehdit edebileceğini vurguluyorlar.

yeme bağımlılığı3

SADECE ZEVK İÇİN YEMEK, SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR

Ekol Tv'de yer alan habere göre, hedonik açlık, yani "tokum ama yine de yerim" durumu, sadece bir istek değil, aynı zamanda bir rahatsızlık olabilir. Diyetisyen Sedef Aksu, "Tok olsanız bile lezzetli yiyeceklerin görüntüsü ve kokusu beynimizi tetikleyebilir. Bu, dopamin salgılar ve hedonik açlık ortaya çıkar. Görüntü, koku ve aroma, bizi haz aldığımız yiyecekleri tüketmeye teşvik eder, ancak uzun vadede bu sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle obeziteyle doğrudan ilişkilidir," şeklinde uyarılarda bulunuyor.

yeme bağımlılığı2

SOSYAL MEDYA VE HAZIR GIDALAR TETİKLİYOR

Sedef Aksu, sosyal medyanın hedonik açlığı tetiklediğini vurguluyor: "Sosyal medyada gördüğümüz yemek videoları, gecenin ilerleyen saatlerinde bile iştahımızı kabartabiliyor ve bu da bizi hızla sipariş vermeye yönlendiriyor. Ayrıca, hazır gıda tüketimi de oldukça yaygınlaştı ve bu durumu kontrol etmekte zorlanıyoruz. Evde her zaman sağlıklı yemekler bulundurmak, bu sorunun önüne geçmekte yardımcı olabilir."

Hedonik açlık nedir? Hedonik açlığı etkileyen faktörler nelerdir? - Sağlık  Haberleri

Hedonik Açlık Nedir?

Hedonik açlık, homeostatik açlıkla karakterize olan fizyolojik kalori ihtiyacının aksine, oldukça lezzetli yiyecekleri yalnızca zevk için tüketmeyi sağlayan iştah artırıcı bir dürtüdür. Lezzetli olarak kabul edilen gıdalar, kan şekerini daha hızlı yükseltip enerji depolarını hızla dolduran, kalori açısından yoğun olabilen ve tüketici üzerinde ödül veya zevk etkisi yaratabilen gıdalardır. Bu nedenle, yüksek karbonhidratlı ve yüksek yağlı gıdalar lezzetli olarak kabul edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ