Rozase, halk arasında "gülleme" veya "gül hastalığı" olarak bilinir ve en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alır. Bu hastalık yüzün merkezinde yer alan alın, burun, çene ve yanakları etkiler; kızarıklık, kılcal damarlarda artış, sivilcelenme, deride kabalaşma ve ödeme neden olabilir. Genellikle 30 yaşından sonra görülmektedir.
Medicana International Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülşah Koçak Kurt, rozase hastalığının çevresel etkenler tarafından tetiklenebileceğini belirtti. Ultraviyole ışınları, sıcak-soğuk hava, sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler, rüzgar, egzersiz, alkol tüketimi ve stresin hastalığı tetikleyebileceğini ifade etti. Bunun yanı sıra, hastalığın gelişiminde derinin
Dr. Gülşah Koçak Kurt, rozase hastalığının tedavi yöntemlerini açıkladı. Hasta eğitimi, ilaç dışı tedaviler, ilaç tedavileri, lazer-ışık sistemleri ve cerrahi müdahalelerle hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirtti. Kızarıklığı azaltmak için çeşitli lazer tedavileri ve yoğun atımlı ışık sistemlerinin etkili olabileceğini söyledi. Ayrıca, botoks enjeksiyonlarının da kızarıklığı azaltmak için kullanılabileceğini ifade etti. Erkek hastalarda daha sık görülen ve burun şeklinde bozukluğa neden olan durumlarda cerrahi tedavi uygulanabileceğini aktardı.
Rozase hastalığının erken teşhisinin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini vurgulayan Dr. Kurt, tetikleyicilerin belirlenip tedavinin kişiselleştirilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanılmasının deri hassasiyetine neden olabileceğini ve uygun ürünlerle temizleme, nemlendirme ve güneşten korunma adımlarının dermatoloji hekiminin önerisiyle yapılması gerektiğini belirtti. Rozase hastalığının göz tutulumu yapabileceğine dikkat çekerek, hastaların periyodik olarak göz muayenesi olmalarını önerdi.