İnsanlığın geleceği, dünya dışında bir gezegene gitmeyi içerebilir. Ancak önce insanların bu yolculuktan sağ çıkması gerekecek! İşte bu nedenle bilim insanları yeni bir dizi makalede uzay yolculuğunun deriden böbreklere, bağışıklık hücrelerinden genlere kadar vücut üzerindeki etkisini araştırıyor.

Dört sivil astronot, 2021 SpaceX Inspiration4 misyonunda üç gün boyunca alçak Dünya yörüngesinde tur atıp ardından normal hayatlarına döndü. Sonrasında da kendileri üzerinde araştırma yapılmasına izin verdi.

BİRKAÇ AYDA NORMALE DÖNÜYOR

En önemli gözlemlerden biri, vücutlarının stres altında olmasına ve yolculuk sırasında dramatik yaşlanma belirtileri göstermesine rağmen incelenen göstergelerin %95'inin birkaç ay içinde normale dönmesiydi.

Pek çok çalışmanın ortak yazarı ve Fort Collins'teki Colorado Eyalet Üniversitesi'nde radyasyon kanseri biyoloğu olan Susan Bailey, "Görünüşe göre radyasyon, 3 ila 5 gün içinde bile hücrelere zarar verebiliyor. Bu sebeple erken yaşlanma da dahil birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ