Uyuşturucu bağımlılığı, sadece bireyleri değil, ailelerini de derinden etkileyen ciddi bir sorundur. Bağımlı yakınları, çocuklarının tedavi sürecinde umut tacirlerinin tuzağına düşebiliyor. Adli Bilişim Uzmanı ve Bağımlı Danışmanı İsa Altun, "Çocuğu madde bağımlısı olan ailelerin bilinçlenmesine ihtiyaç var. Bu boşluğu gören bazı uyanıklar, zor durumdaki aileleri istismar etmenin yolunu bulmuş durumda" dedi.

Birleşmiş Milletler’in Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında yapılan etkinlikler, madde bağımlılığı sorununu bir kez daha gündeme taşıdı. Bu özel gün vesilesiyle İsa Altun, Şok Gazetesi muhabirimiz Senay Güncavar'a önemli açıklamalarda bulundu. Altun, bağımlı yakınlarının umut tacirlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, bu konuda aileleri bilinçlendirmeye çağırdı.

Adli Bilişim Uzmanı ve Bağımlı Danışmanı İsa Altun

AİLELER NASIL DAVRANACAĞINI BİLMİYOR

İsa Altun, bağımlı yakınlarının karşılaştığı zorlukları dile getirirken, ailelerin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu öğrendiklerinde büyük bir şok yaşadıklarını belirtti. Altun, "Aileler bu duruma nasıl tepki vereceklerini bilemiyorlar. Bazıları şiddete başvururken, bazıları nasihat etmeye çalışıyor. Ancak bu yöntemlerin hiçbirisi etkili olmuyor" dedi.

UMUT TACİRLERİNE DİKKAT

Adli Bilişim Uzmanı ve Bağımlı Danışmanı İsa Altun, umut tacirlerinin tuzakları hakkında ise şöyle konuştu:  “Son yıllarda artan madde bağımlılığı, bazı fırsatçılar için yeni bir iş sahası oluşturdu. Bağımlı yakınları, sağlık mevzuatını ve tedavi yönetmeliğini yeterince bilmedikleri için nereye ve nasıl başvuracaklarını bilmiyorlar. Bu durumdan yararlanan ve kendilerini sosyal medyada ‘Bağımlı çocuklarınızı biz iyileştirelim’ şeklinde tanıtan umut tacirleri, dernek adı altında kendilerini yasal göstermeye çalışıyorlar. Bu kişiler, ailelerden 50.000 TL’den başlayarak değişen ücretler talep ediyorlar” 

BİZ UYGUN FİYATA TEDAVİ EDERİZ

“Aileler, içinde bulundukları çaresizlikten dolayı bu derneklere umut bağlamakta, ancak sonuç hüsranla bitmektedir” diye belirten Altun, bu tür derneklerin aileleri "Hastaneler günlük 3000 TL ücret istiyor. Biz daha uygun bir fiyata çocuğunuzu tedavi ederiz. Durumunuz yoksa bankadan kredi çekin, çocuğunuzu tekrar eski sağlığına kavuşturalım" gibi beyanlarla kandırdığını vurguladı. 

SAĞLIK KURUMLARINA GÜVENİN

“Aslında madde bağımlılığı, devletin sağlık kurumlarında, özellikle AMATEM merkezlerinde ayakta ya da yatarak tedavi ediliyor. Ailelerin yeterince bilgi sahibi olmamaları, bu umut tacirlerinin işini kolaylaştırıyor” ifadelerini kullanan Altun, "Madde bağımlılığı bir beyin hastalığıdır ve ömür boyu devam eder. Şeker ve tansiyon hastalığı gibi kontrol edilirse, birey sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilir. Ayrıca her ilde bulunan 12 ayaklı NA uygulamaları da sağlıklı çözümler sunuyor" dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞINA ÇAĞRI

İsa Altun, Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, umut tacirlerine karşı sıkı kontroller ve denetimler yapılması gerektiğini belirtti. "Sağlık; acemi ve bu alanda ihtisas yapmamış insanlara teslim edilemeyecek kadar önemlidir. Ailelerin hem parasını hem de evladını kaybetmesi büyük bir karamsarlık ve umutsuzluğa yol açıyor" diye ekledi.
 

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR