Yetkililer, Kanadalı-ABD'li çevreci ve balina avcılığına karşı kampanya yürüten Paul Watson'ın, tutuklanmasının ardından Japonya'ya gönderilme olasılığına karşı Grönland'da gözaltında tutulmaya devam edileceğini söyledi.

5 EYLÜL'E UZADI

Nuuk bölge mahkemesi, Watson'ın tutukluluk süresini 5 Eylül'e kadar uzatırken, uluslararası tutuklama emri işleme alındı. Watson, mahkeme kararına itiraz edecek. 73 yaşındaki Watson, 21 Temmuz'da John Paul DeJoria gemisiyle Nuuk limanına girdikten sonra tutuklandı.

KAHRAMAN MI TERÖRİST Mİ?

Sea Shepherd Conservation Society'yi kuran Watson, onlarca yıldır hayvan hakları aktivisti olarak çalışıyor. "Doğrudan eylem" tarzı nedeniyle balina avcılığı yapan ülkelerin muhalefetine maruz kalıyor. Diğer çevreciler arasında da tartışmalı bir isim... Kimisi onu bir kahraman olarak görüyor, kimisi de bir eko-terörist olarak tanımlıyor.

HENÜZ BELLİ DEĞİL

Danimarka Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Grönland makamları, özerk bölgenin mevzuatına göre sınır dışı etme koşullarının yerine getirilip getirilmediğini araştırmak zorunda. Son karar Kopenhag'daki Danimarka yetkilileri tarafından alınacak. Bunun ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil.

ARASI BOZULDU

Aslen Greenpeace üyesi olan Watson'ın, kullandığı yöntemler yüzünden bu örgütle arası bozuldu. Aktivistler Watson'ın serbest bırakılmasını talep etti. Japonya'ya sınır dışı edilirse, bir Japon balina avcısına saldırı sonrası yaralanmasına neden olmaktan 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül