Uganda'da yasaklanan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle bu hafta gözaltına alınan onlarca kişiden biri olan Ugandalı aktivistin avukatı, müvekkilinin cinsel saldırıya uğradığını söyledi. Başkent Kampala'da yaşanan yolsuzluk karşıtı protestolar sonrasında 90'dan fazla genç tutuklandı, bazılarına ise kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle dava açıldı.

POLİS İDDİAYI REDDETTİ

Serbest bırakılanlardan bazılarının ayrıca polis hücrelerindeyken cinsel saldırıya uğradıklarını söyledikleri bildirildi. Bu durum yaygın eleştirilere yol açtı. Ancak polis iddiayı reddetti.

İSTİFASI İSTENİYOR

Yolsuzluk karşıtı gösteriler, Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin protestocuların "ateşle oynadığı" yönündeki uyarısına rağmen salı ve perşembe arasında devam etti. Kenya'da son dönemde yaşanan vergi karşıtı gösterilerden ilham alan protestocular, yolsuzlukla suçlanan ve söz konusu iddiaları reddeden parlamento başkanının istifasını talep ediyor.

KAMYONETLERE DOLDURDULAR

Ancak Uganda çevik kuvvet polisi, aralarında tanınmış bir televizyon sunucusunun da bulunduğu birkaç genç aktivisti kamyonetlerin arkasına doldurarak gösterileri hızla durdurdu. Yerel medya, bazılarının çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduğunu ancak bilinmeyen sayıda kişinin polis gözetiminde kaldığını bildirdi. Müvekkilinin maruz kaldığı cinsel saldırı iddialarına değinen avukat Eron Kiiza, polis hücrelerinde insanların bu şekilde saldırıya uğramasının yaygın olmadığını ancak bunun yaşandığını söyledi.

BUNU HAK ETTİN!

BBC'ye konuşan adam, "Gözaltına alındıktan hemen sonra kendisine tecavüz edildi" dedi. Ancak polis sözcüsü Kituuma Rusoke iddiaları "asılsız" ve "kötü niyetli" olarak nitelendirerek reddetti. "Polis eşcinsellerin protestoları finanse ettiğini düşünüyor" diyen avukat, müvekkiline saldırı sırasında "Bunu hak ettin' dendiğini de sözlerine ekledi. Kiiza, cinsel istismarı gösteren tıbbi belgelerinin olduğunu, müvekkilinin tedavisi ve rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra yetkililere dava açmak için bunları kullanacağını söyledi. Muhalefet lideri Bobi Wine, gözaltındayken hem erkek hem de kadın aktivistlerin cinsel tacize uğradığını iddia etti.
 

Muhabir: Tamer Ayeri