TÜVTÜRK, yurtdışında yaşayan emeklileri ilgilendiren yeni bir yasa ile araç muayene süresini 4 yıla çıkardı. Yabancı plakalı araç sahipleri, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 4 yıl boyunca muayene zorunluluğundan muaf olacak. Ancak, bu düzenlemenin tam olarak yürürlüğe girmesi için bazı adımların atılması gerektiği belirtiliyor.
TÜVTÜRK’ten bazı emeklileri ilgilendiren yeni değişiklik ortaya çıktı. Yeni yasa çerçevesiyle birlikte artık o emekliler araçlarını 4 yıl boyunca muayene yaptırmadan trafiğe çıkabilecek. İşte detaylar...
2 YILDAN 4 YILA ÇIKARTILDI
Yurt dışında yaşayan emekliler için hazırlanan yeni yasa tasarısı çerçevesinde, yabancı plakalı araçların Türkiye'de kalma süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Bu düzenleme, gurbetçilere önemli avantajlar sağlayacak olsa da bazı soru işaretleri de beraberinde getirdi.
Yabancı plakalı araç sahipleri, Türkiye'ye ilk girişlerinden itibaren 2 yıl içinde başvuruda bulunurlarsa, ek 2 yıl daha süre alabilecekler ve bu süre içinde Türkiye'de 185 gün bekleme zorunluluğu ortadan kaldırılmış olacak.
Türkiye'de bulunan araç sahipleri de yeni düzenlemeden faydalanabilecek. Gurbetçi emeklilerin avantajlardan yararlanabilmesi için yurt dışında emekli olduklarını kanıtlayan noter onaylı ve Türkçe'ye çevrilmiş belgeler sunmaları gerekecek.
185 GÜN BEKLEME ZORUNLULUĞU
Ancak tasarının henüz yürürlüğe girmemiş olması nedeniyle, Türkiye'de bulunan araç sahipleri için 185 gün bekleme şartı devam ediyor. Araç getirmek isteyenlerin son bir yılda toplamda en az 185 gün yurt dışında bulunma şartını yerine getirmeleri gerekiyor.
Vatandaşların zihninde ise bazı soru işaretleri bulunuyor. Yabancı plakalı araçların her yıl muayene edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sıfır kilometre araçlar için bu süre 2 yıla kadar uzatılabiliyor, yani 4 yıl boyunca Türkiye'de kalan araçların en az 2 kez muayene edilmesi gerekecek.
Bu durumun, TÜVTÜRK (Almanca "Technischer Überwachungsverein") ile Türkiye'nin işbirliği yapmasını gerektirebileceği ve yurt dışından getirilen araçların Türkiye'de de muayene edilmesinin zorunlu hale getirilebileceği düşünülüyor. Avrupa ülkelerinin bu süreci kabul etmeleri bekleniyor.